Η μεγαλύτερη προσέλευση σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου

Από: Μαρίνα Σταύρου

Ένα από τα συναρπαστικότερα Μουντιάλ της ιστορίας ήταν αυτό που διεξήχθη στην Βραζιλία το 1950.

Με την Ουρουγουάη να κατακτά την πρώτη διοργάνωση του 1930 ως διοργανώτρια και την Ιταλία να στέφεται δύο συνεχόμενες φορές πρωταθλήτρια στην χώρα της και την Γαλλία το 1934 και το 1938, το Μουντιάλ φάνηκε πως ήταν κάτι που θα καθιερωνόταν.

Όταν μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όλος ο κόσμος άρχισε σιγά, σιγά να προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα το Μουντιάλ επέστρεψε στην Λατινική Αμερική το 1950 και συγκεκριμένα στην Βραζιλία.

Εκείνο το τουρνουά έμελλε να περάσει στην ιστορία για πάρα πολλούς λόγους, καθώς υπήρξε νέα δομή, αλαζονεία, καρναβάλι αλλά και το ρεκόρ της μεγαλύτερης προσέλευσης σε έναν αγώνα που δεν θα σπάσει ποτέ.

 Γκολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1950 Νικητής από όμιλο με βαθμολογία για πρώτη φορά

Έπειτα από τρία μουντιάλ, αποφασίστηκε στη διοργάνωση του 1950 να μην υπάρχουν νοκ άουτ αγώνες αλλά όσες ομάδες περάσουν από την πρώτη φάση των ομίλων να αγωνιστούν σε ακόμη έναν όμιλο όπου ο πρώτος θα αναδεικνυόταν και νικητής.

Με αυτόν τον τρόπο θα επιχειρούταν να αφαιρεθεί η μία κακή βραδιά μιας ομάδας που ισοδυναμούσε με αποκλεισμό.

Η Σκωτία που είχε προκριθεί αποφασίστηκε να μην συμμετάσχει όπως επίσης και η Τουρκία που δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει οικονομικά στα έξοδα μεταφοράς και διαμονής.

Η ομοσπονδία πρότεινε στις Πορτογαλία, Ιρλανδία και Γαλλία δύο από αυτές να αναπληρώσουν τις ομάδες που αποχώρησαν και μόνο η Γαλλία δέχθηκε.

Την τελευταία στιγμή, όμως, η Γαλλία απέσυρε τη συμμετοχή της και αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ουρουγουάη να αντιμετωπίσει στον όμιλό της μόνο τη Βολιβία καθώς το Μουντιάλ ξεκίνησε με μείον δύο ομάδες.

Η άνετη επικράτηση της με 8-0 και η ταυτόχρονη πρόκρισή της στην επόμενη φάση δεν την καθιστούσε σε καμία περίπτωση φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου.

 Το στάδιο Μαρακανά το 1950

Φαβορί η Βραζιλία και πανηγυρικό κλίμα

Η Βραζιλία, η Ισπανία και η Σουηδία ήταν οι υπόλοιπες ομάδες που απάρτιζαν τον όμιλο της επόμενης φάσης και οι διοργανωτές ήταν το απόλυτο φαβορί.

Στο πρώτο παιχνίδι η Βραζιλία συνέτριψε 7-1 την Σουηδία και στο επόμενο 6-1 την Ισπανία και είχε το προβάδισμα στον όμιλο με τέσσερις βαθμούς (τότε η νίκη έδινε δύο βαθμούς και η ισοπαλία έναν).

Στην τελευταία αγωνιστική θα αντιμετώπιζε στο Μαρακανά την Ουρουγουάη η οποία δυσκολεύτηκε πολύ να κερδίσει με 3-2 την Σουηδία και ήρθε ισόπαλη 2-2 με την Ισπανία.

Έχοντας 3 βαθμούς ήθελε μόνο τη νίκη απέναντι στο μεγάλο φαβορί.

Ωστόσο, τις ημέρες πριν πραγματοποιηθεί ο τελικός, το Ρίο ντε Τζανέιρο αλλά και ολόκληρη η Βραζιλία ήταν σε ένα πανηγυρικό κλίμα λες και είχαν ήδη κατακτήσει το τρόπαιο.

Η εκπληκτική επίθεση της ομάδας, η έδρα και σχεδόν 200.000 οπαδοί που θα βρίσκονταν στο γήπεδο έδιναν τεράστια ώθηση στην ομάδα που κατέκτησε έναν χρόνο πριν το Κόπα Αμέρικα.

 Οι φίλαθλοι στις εξέδρες του τελικού του 1950 στο Maracana 200.000 οπαδοί και πρωταθλήτρια πριν της… ώρας της

Μάλιστα, στη διοργάνωση της Λατινικής Αμερικής οι Βραζιλιάνοι είχαν σκοράρει 46 φορές σε 8 παιχνίδια κατακτώντας τον τίτλο και πήγαιναν με φόρα και για το πρώτο Μουντιάλ της ιστορίας τους μέσα στο σπίτι τους.

Την ημέρα πριν τον μεγάλο τελικό χιλιάδες κόσμος ξεχύθηκε στους δρόμους όπου στήθηκε ένα καρναβάλι προς τιμήν των παικτών.

Οι εφημερίδες της ημέρας μιλούσαν για τους νέους πρωταθλητές παρόλο που το παιχνίδι δεν είχε παιχτεί ακόμη.

Βλέποντας τα πρωτοσέλιδα, ο αρχηγός της Ουρουγουάη Obdulio Varela, αγόρασε τις εφημερίδες και τις πήγε στα αποδυτήρια  πριν την έναρξη του αγώνα όπου τις πέταξε στο πάτωμα και ζήτησε από τους συμπαίκτες του να τις ουρήσουν.

Η ατμόσφαιρα στο στάδιο Μαρακανά ήταν αποπνικτική.

199.854 κόσμος είχε πάει στο γήπεδο να παρακολουθήσει το τελευταίο καθοριστικό παιχνίδι του ομίλου που θα έκρινε τον πρωταθλητή.

Ο αριθμός αυτός αποτελεί ρεκόρ μέχρι και σήμερα και με τα τωρινά δεδομένα δεν θα σπάσει ποτέ καθώς πλέον τα γήπεδα έχουν συγκεκριμένο αριθμό θέσεων.

Η Βραζιλία ήθελε και την ισοπαλία για να κατακτήσει το τρόπαιο και οι φωνές των σχεδόν 200.000 υποστηρικτών της έκαναν το γήπεδο να… κουνιέται.

 Φάση από τον τελικό του Μουντιάλ το 1950 Η ομιλία του Varela

Ο προπονητής της Ουρουγουάης, Juan Lopez, ήταν εμφανώς επηρεασμένος από την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο γήπεδο αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα τις μέρες πριν το τελευταίο ματς και έδωσε οδηγίες στους παίκτες του να παίξουν αμυντικά καθώς ήταν ο μοναδικός τρόπος να επιβιώσουν από την καταιγιστική επίθεση των Βραζιλιάνων.

Τότε, όμως, τοποθετήθηκε και πάλι ο ψυχωμένος Varela λέγοντας πως ο Lopez παρόλο που ήταν ένας πολύ καλός προπονητής, εκείνη την ημέρα έκανε λάθος.

«Αν παίξουμε αμυντικά εναντίον της Βραζιλίας, η τύχη μας θα είναι ίδια με αυτήν την Ισπανών και των Σουηδών», δήλωσε προς του συμπαίκτες του.

Στη συνέχεια έδωσε μια ομιλία που όπως αποδείχθηκε τόνωσε ψυχολογικά την ομάδα.

Όταν οι δύο ενδεκάδες εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο η εξέδρα είχε πάρει… φωτιά από τα συνθήματα των Βραζιλιάνων.

Το κλίμα έγινε ακόμη πιο πανηγυρικό όταν ο Friaca άνοιξε το σκορ για την Βραζιλία στο 47ο λεπτό.

Μόνο ένα θαύμα θα μπορούσε να οδηγήσει την Ουρουγουάη στην ολική ανατροπή μέσα σε ένα γήπεδο με 200.000 υποστηρικτές της αντίπαλης ομάδας.

 Γκολ για την Ουρουγουάη στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1950 To μεγαλύτερο κάζο στην ιστορία του Μουντιάλ

Κι όμως, στο 66’ ο Schiaffino έδωσε ελπίδες στην ομάδα του ισοφαρίζοντας σε 1-1.

Το 79ο λεπτό ήταν εκείνο που έκανε το γήπεδο να παγώσει.

Ο Alcides Ghiggia έκανε το 2-1 για την Ουρουγουάη το οποίο ήταν και το τελικό σκορ, δίνοντας το δεύτερο και τελευταίο μέχρι τώρα τρόπαιο στην ιστορία της Ουρουγουάης.

Πλέον, το γήπεδο είχε 200.000 κόσμο αλλά ακουγόταν μόνο οι φωνές των παικτών της αποστολής της Ουρουγουάης.

Η Ουρουγουάη είχε πετύχει έναν τεράστιο άθλο και το φιάσκο της Βραζιλίας μπροστά σε 200.000 φίλους της έμεινε στην ιστορία ως “Maracanazo”.