Μεξικό-Σουηδία 0-3: Χαρές και πανηγύρια για δύο

Από: Stelios Pericleous

Η ανωτερότητα της Σουηδίας σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, αποτυπώθηκε στο τελικό σκορ με την ομάδα του Μάρκους Μπεργκ να κόβει πρώτη το νήμα στον όμιλο, αφήνοντας εκτός την έτερη εκπρόσωπο της Ευρώπης, Γερμανία. Το Μεξικό προσέγγισε με υπεροψία την αναμέτρηση όντας σε θέση ισχύος και εν τέλει αναγκάστηκε να είναι με το ακουστικό στον έτερο αγώνα του ομίλου, προκειμένου να εξασφαλίσει την πρόκριση χάρη στην νίκη γοήτρου της Νοτίου Κορέας. Παρά την ήττα τους, οι Λατινοαμερικάνοι εξαργύρωσαν τις δύο αποτελεσματικές εμφανίσεις που προηγήθηκαν, υστερώντας όμως στην ισοβαθμία με τους Σουηδούς, τερματίζοντας δεύτεροι.

 

ΠΡΩΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Μόλις στο 13ο δευτερόλεπτο της αναμέτρησης ο Γκαγιάρδο δέχθηκε κίτρινη κάρτα και έγινε ο ποδοσφαιριστής που παρατηρήθηκε πιο νωρίς από κάθε άλλον στην ιστορία του παγκοσμίου κυπέλλου. Οι Σουηδοί απείλησαν πρώτοι στο 5ο λεπτό με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Φόρσμπεργκ την οποίνα εξουδετέρωσε ο Οτσόα, ενώ έξι λεπτά αργότερα ο Μπεργκ αστόχησε με γυριστό σουτ από το ύψος της μικρής περιοχής.

Οι Λατινοαμερικάνοι έφτασαν κοντά στο γκολ στο 17ο λεπτό ωστόσο το πλασέ του Βέλα έφυγε έξω, με τον δραστήριο Φόρσμπεργκ να απειλεί ξανά βλέποντας την προσπάθειά του από το ύψος του πέναλτι να φεύγει πάνω από τα δοκάρια. Ένα σουτ του Λαγιούν στο 23ο λεπτό δεν ανησύχησε τον Όλσον, με τον Αργεντινό διαιτητή να επιστρατεύει το VAR έξι λεπτά αργότερα για να επιβεβαιώσει ότι δεν υπήρχε παράβαση σε προσπάθεια του Ερνάντες να παίξει τη μπάλα με το χέρι.

Στο 31ο λεπτό ο Μπεργκ με προβολή είδε τον Οτσόα να κατεβάζει τα ρολά παραχωρώντας κόρνερ, με τους μα ελέγχουν απόλυτα την αναμέτρηση και τους Μεξικανούς να απειλούν με τον Βέλα στο 39ο λεπτό με σουτ μέσα από τη μεγάλη περιοχή. Δύο λεπτά αργότερα ο Γκαγιάρδο πλαγιοκόπησε από την αριστερή πτέρυγα ωστόσο ο Λαγιούν δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τη συρτή μπαλιά του.

 

ΔΕΥΤΕΡΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ

Στο 50ο λεπτό της αναμέτρησης το Μεξικό κέρδισε κόρνερ από αριστερά με τον Λαγιούν να εκτελεί και τον Λίντελεφ να απομακρύνει με το κεφάλι. Στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Αουγκούστινσον πάτησε μικρή περιοχή και με δυνατό σουτ νίκησε τον Οτσόα ο οποίος μέχρι εκείνο το σημείο φάνταζε απροσπέλαστος. Η πρώτη αντίδραση των Λατινοαμερικάνων ήταν μια σέντρα-σουτ του Γκουαδράδο στο 53ο λεπτό, με τον Λάρσον να αποχωρεί τραυματίας αμέσως μετά παραδίδοντας τη σκυτάλη στον Σβένσον.

Με τη συμπλήρωση μιας ώρας παιχνιδιού ο Μορένο ανέτρεψε τον Μπεργκ μέσα στη μεγάλη περιοχή με τον Αργεντινό διαιτητή να υποδεικνύει την άσπρη βούλα, από όπου ο Γκράνγκβιστ έκανε το 0-2. Ο πρώην επιθετικός του Παναθηναϊκού αποχώρησε και αυτός τραυματίας στο 67ο λεπτό, με τον Ερνάντες να απειλεί με κεφαλιά τρία λεπτά αργότερα, χωρίς όμως να έρθει το ζητούμενο. Στο 81ο λεπτό ο Βέλα είδε μια εκτέλεση φάουλ να σταματά στο ανθρώπινο τείχος ενώ στην εξέλιξη της φάσης ο ίδιος ποδοσφαιριστής αστόχησε με κεφαλιά από το μισό μέτρο.

Στο δεύτερο λεπτό της τετράλεπτης καθυστέρησης ο Ερέρα είδε τον Όλσον να αποκρούει με διπλή προσπάθεια το σουτ που επιχείρησε εκτός περιοχής, όπως και την προσπάθεια του Λοζάνο αργότερα.

Μεξικό (Χ. Οσόριο): Οτσόα, Σαλσέδο, Λαγιούν (89′ Περάλντα), Βέλα, Ερνάντες, Μορένο, Ερέρα, Κουαδράδο (78′ Κορόνα), Άλβαρες, Λοσάνο, Γκαγιάρδο

Σουηδία (Γ. Άντερσον): Όλσον, Λούστιγκ, Λίντελεφ, Γκράνγκβιστ, Αουγκούστινσον, Λάρσον (57′ Σβένσον), Έκταλ (80′ Χίλεμαρκ), Φόρσμπεργκ, Κλάεσον, Μπέργκ (67′ Θελίν), Τοιβόνεν