Ο Αναθεωρημένος Σχεδιασμός Διευκολύνσεων Στρατευσίμων Αθλητών

Από: Antri Pilea

Ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Ανδρέας Μιχαηλίδης παρουσίασε τον Αναθεωρημένο Σχεδιασμό Διευκολύνσεων Στρατευσίμων Αθλητών σε δημοσιογραφική διάσκεψη την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019.

Το θέμα του στρατιωτικού αθλητισμού είναι στις προτεραιότητες του ΚΟΑ όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Μιχαηλίδης, λέγοντας τα εξής: «Με την ανάληψη των καθηκόντων μας στην ηγεσία του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού, θέσαμε στις άμεσες προτεραιότητες μας τον στρατιωτικό αθλητισμό. Οι στρατιώτες – αθλητές αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του ευρύτερου Κυπριακού αθλητισμού. Αρκετοί από αυτούς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των σχεδιασμών και των στόχων του ΚΟΑ και των Ομοσπονδιών για επιτυχίες και διακρίσεις στα αθλήματα τους».

Όσον αφορά την αναθεώρηση του σχεδιασμού ο Πρόεδρος του Οργανισμού, ανέφερε και τα ακόλουθα: «Αναλάβαμε λοιπόν την πρωτοβουλία για αναθεώρηση του σχεδιασμού διευκολύνσεων στρατευμένων αθλητών, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του και για περισσότερη αποδοτικότητα του. Σε συνεργασία με την υπηρεσία του Οργανισμού, η οποία επιλαμβάνεται του θέματος, προχωρήσαμε σε συντονισμένες  επαφές με τον φίλο  Υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη, καθώς και με το ΓΕΕΦ. Κατόπιν αλλεπάλληλων συζητήσεων μεταξύ ΥΠΑΜ – ΓΕΕΦ και ΚΟΑ καταλήξαμε στην υπογραφή του αναθεωρημένου πρωτοκόλλου συνεργασίας Υπουργείου Άμυνας και Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού. Το πρωτόκολλο υπογράφηκε σε τελετή στο Υπουργείο Άμυνας στις 10 Ιουλίου 2019».

Τα οποιαδήποτε κενά, δυσκολίες, αλλά και εμπόδια παρουσιάζονταν με τον προηγούμενο σχεδιασμό, υπερπηδήθηκαν με τον νέο αναθεωρημένο σχεδιασμό. Τοποθετήθηκαν μέσα πρόνοιες, που επιτρέπουν  πλέον στους στρατιώτες – αθλητές να συνεχίζουν  απρόσκοπτα τις αθλητικές τους δραστηριότητες.

Τις κυριότερες πρόνοιες του σχεδιασμού παρουσίασε ο προϊστάμενος αγωνιστικού αθλητισμού Πάρις Αβρααμίδης και είναι οι ακόλουθες:

  1. Αύξηση του αριθμού των στρατευσίμων αθλητών, ο οποίος ικανοποιεί πλήρως τις ανάγκες για απρόσκοπτη συνέχιση της αθλητικής τους δραστηριότητας.
  2. Ο μέγιστος αριθμός στρατευσίμων αθλητών που τύγχαναν διευκολύνσεις από το 2016 ήταν 182, ενώ με το αναθεωρημένο πρωτόκολλο αθλητικής συνεργασίας ο αριθμός αυξήθηκε στους 400 στρατεύσιμους αθλητές.
  3. Τοποθέτηση όλων των στρατεύσιμων αθλητών στις επαρχίες τους (έδρα των Σωματείων τους).
  4. Ένταξη εξυπηρετήσεων σε όλες τις κατηγορίες των ομαδικών αθλημάτων (ειδικά στο ποδόσφαιρο ένταξη εξυπηρετήσεων Γ΄ + επίλεκτης κατηγορίας).
  5. Οι διευκολύνσεις πλέον παραχωρούνται αμέσως από την πρώτη μέρα κατάταξης τους στα ΚΕΝ σε όλες τις κατηγορίες, νοουμένου ότι έχει αρχίσει η προετοιμασία των ομάδων τους.
  6. Η προετοιμασία κατά τη διάρκεια της βασικής εκπαίδευσης τους στα ΚΕΝ, για τους στρατεύσιμους των Σωματείων Α΄ Κατηγορίας Ποδοσφαίρου θα λογίζεται σαν αθλητική άδεια και δεν χρεώνεται σαν κανονική άδεια που υπηρετείται.
  7. Η αύξηση των διευκολύνσεων συνέβαλε στη δραστική μείωση της φυγοστρατίας, εφόσον παρέχονται πλέον όλες οι διευκολύνσεις ώστε οι αθλητές να μπορούν να συμμετέχουν στις υποχρεώσεις των Σωματείων τους. Σημειώνεται ότι με Υπουργική απόφαση η εξασφάλιση από αθλητές/ στρατιώτες αναστολής κατάταξης για ψυχολογικούς λόγους εξυπακούει τη μη ανανέωση του δελτίου υγείας.

Στη διάσκεψη παρευρέθηκαν και στρατιώτες – αθλητές από όλα τα αθλήματα που είναι ενταγμένοι στο σχεδιασμό, στους οποίους δόθηκε ο λόγος και εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για την αποτελεσματικότητα του νέου σχεδιασμού, αφού τους παρέχονται οι αναγκαίες διευκολύνσεις για να μπορούν να συμμετέχουν στις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις.

Οι αθλητές – στρατιώτες που παρέστησαν, ήταν οι ακόλουθοι:

ΚΟΕΑΣ: Παμπακάς ΚυριάκοςΑντωνίου ΡαφαήλΚαζαμίας Ανδρέας

ΚΟΧ: Παπαλαμπριανού Ανδρέας

ΚΟΠΕ: Παπαδημητρίου Ορέστης

KOKΙωάννης ΡοδοσθένουςΚωνσταντίνος Ορφανός

ΚΟΠ: Χατζηκωνσταντή ΛευτέρηςΡάσπας ΔημήτρηςΖαντής ΣωτήρηςΚαψός ΧάρηςΠάρις Πολυκάρπου

ΟΑΚ: Σάββα Στέφανος

ΕΟΤΚ: Πηλαβά ΒίκτωραςΚόκκινος Νικόλας

ΣΚΟΚ: Αλεξάνδρου ΧριστόφοροςΧαραλάμπους Ανδρέας

ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ: Σιεχάτε Ριάτ Σταύρος

Μεταξύ ήταν και οι αθλητές που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας στην Παγκόσμια Στρατιωτική Ολυμπιάδα που θα πραγματοποιηθεί στην Κίνα από 18 – 27 Οκτωβρίου 2019. Ο Πρόεδρος του ΚΟΑ ευχήθηκε καλή επιτυχία στους  αθλητές: Κωνσταντίνο Χατζηττοουλή, Μάριο Δημητριάδη κολύμβηση, Κωνσταντίνο Λοϊζίδη και Πέτρο Εγγλεζούδη σκοποβολή, Νικόλα Κόκκινο, Βίκτωρα Πηλαβά Ταε κβο ντο και Ραφαήλ Αντωνίου, Κυριάκο Παμπακά στίβο.