Ομοσπονδία Αντισφαιρίσεως Κύπρου

Από: Antri Pilea

Με απόλυτη επιτυχία διοργανώθηκε στη Λευκωσία από 1-7 Σεπτεμβρίου το Aphrodite Cup – J4 Nicosia / World TennisTour που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αντισφαιρίσεως Κύπρου (OAK) στις εγκαταστάσεις του Ομίλου Αντισφαίρισης Λευκωσίας / Field Club στο οποίο συμμετείχαν 77 αντισφαιριστές από 19 χώρες.

Ήταν το τρίτο, από μια σειρά διεθνών πρωταθλημάτων που διοργανώθηκαν στην Κύπρο αυτό το διάστημα αφού προηγήθηκαν το «Ioannides Academy Junior Tournament 2019» ITF-18/G5 (πρωτάθλημα που διοργάνωσε το Σωματείο Premier Club στη Λεμεσό), και το Herodotou Tennis Academy ITF-18/G4 (διοργανωτής η Ακαδημία Ηροδότου στη Λάρνακα). Κοινός παρονομαστής των τριών πρωταθλημάτων ο Στέφανος Σάββα, νικητής της κατηγορίας Μονού Αγοριών και στα τρία πρωταθλήματα.

Ο τελικός ήταν καθαρά «κυπριακή» υπόθεση αφού σε αυτόν αντιμετώπισε τον Σέργιο Κύζα, τον οποίο νίκησε με 2-0 (6-0, 7-6[2]) ύστερα από μεγάλη μάχη που δόθηκε κυρίως στο 2ο σετ. Ο 18χρονος αντισφαιριστής με τη νίκη του αυτή ανέβηκε στην 156η θέση της παγκόσμιας κατάταξης (23 θέσεις άνοδο) στην κατηγορία ITF-U18. Από την πλευρά του ο Σέργιος Κύζας κέρδισε 178 θέσεις (!!!) και βρίσκεται τώρα στο Νο 594. Ενδιάμεσα των δύο γεννηθέντων το 2001, συναντάμε τους πολύ νεαρότερους Κωνσταντίνο Κοσιή (Νο 310) και Φώτο Φωτιάδη (Νο 543). Στους ημιτελικούς έφτασε επίσης ο Στυλιανός Χριστοδούλου (ηττήθηκε από τον Κύζα) και στα προημιτελικά οι Φώτος Φωτιάδης Ματίας Μάτιτς.

Σημαντική υπήρξε και η νίκη του Ματία Μάτιτς στο Διπλό με παρτενέρ τον Ντούσαν Ρσόβακ από την Αυστραλία που νίκησαν τους Μινασιάν (Swe) / Γένσεν (Den) με 2-1 (6-0, 3-6, 10-7). Ο Ματία Μάτιτς βρίσκεται στο Νο804 στον κόσμο στην κατηγορία ITF-U18. Για να φτάσουν στον τελικό οι δύο αντισφαιριστές απέκλεισαν στον ημιτελικό τους Στυλιανό Χριστοδούλου / Σέργιο Κύζα, ενώ μέχρι τους προημιτελικούς αγωνίστηκαν επίσης οι Φώτος Φωτιάδης/ Παύλος Παρσών και Στέφανος Σάββα / Χρίστος Ζωνιάς.

Στα κορίτσια νικήτρια αναδείχτηκε η Μπιάνκα Μπεχούλοβα από την Σλοβακία που νίκησε στον τελικό την Ντενισλάβα Γκλούσκοβα από την Βουλγαρία με 2-0 (6-2, 6-1). Καλύτερη παρουσία στην κατηγορία από τις κυπριακές συμμετοχές, αυτή της 14χρονης Κλειώς Μαρίας Ιωάννου που έφτασε μέχρι τον προημιτελικό του πρωταθλήματος.

Τέλος στο Διπλό κοριτσιών νικήτριες αναδείχτηκαν οι Γκλούσκοβα (Bul) /Λίπιεκ (Pol) που νίκησαν τις Μπεχούλοβα (Slk) / Πιεστρζίνκα (Pol) με 2-0 (6-2, -6-3). Καλύτερη εμφάνιση από κυπριακής πλευράς της Μαρίας Κωνσταντίνου που με παρτενέρ την Νεφέλη Ζαφείρη από την Ελλάδα έφτασαν μέχρι τον ημιτελικό.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα των τεσσάρων τελικών σε Μονά και Διπλά είναι τα ακόλουθα :
BS : Savva Stefanos (Cyp) Vs Sergios Kyzas (Cyp) 2-0 (6-0, 7-6[2])
GS : Behulova Bianca (Slk) Vs Glushkova Denislava (Bul) 2-0 (6-2, 6-1)
BD : Matic Matia (Cyp) /Rsovak Dusan (Aus) Vs Minasyan Michael (Swe) / Okkels Jensen Emil (Den) 2-1 (6-0, 3-6, 10-7)
GD : Glushkova Denislava (Bul) / Lipiec Xenia (Pol) Vs Behulova Bianca (Slk) / Piestrzynska Ada (Pol) 2-0 (6-2, 6-3)

Στους τελικούς παραβρέθηκαν και απένειμαν τα έπαθλα στους νικητές, ο Πρόεδρος της ΟΑΚ Νώντας Μεταξάς, και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας όπως επίσης και ο Πρόεδρος του Filed Club Δώρος Πετρίδης, στις εγκαταστάσεις του οποίου φιλοξενήθηκε το πρωτάθλημα

Το πρωτάθλημα της ITF U18 – World Tennis Tour ήταν κατηγορίας Grade 4 και διοργανώθηκε με την στήριξη των χορηγών της Ομοσπονδίας Αντισφαιρίσεως Κύπρου, ΑΓΡΟΣ Φυσικό Μεταλλικό νερό, Τράπεζα Κύπρου, ΟΠΑΠ Κύπρου, Petrolina και μπάλες Wilson.

Ομοσπονδία Αντισφαιρίσεως Κύπρου