Ρομάν Ντουμπόβ: “3,7 εκατομμύρια ευρώ ο φετινός προϋπολογισμός της Πάφος FC”

Από: Γιώργος Γεωργίου


Δηλώσεις στο Γραφείο Τύπου της Πάφος FC παραχώρησε ο εκ των ιδιοκτητών της ομάδας κ. Ρομάν Ντουμπόβ, ο οποίος αναφέρεται στις σκέψεις και το πλάνο της διοίκησης, αλλά και στην μεταγραφική περίοδο που μόλις ολοκληρώθηκε.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Τώρα, μετά τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν αρκετές μεταγραφές υψηλού επιπέδου, θα θέλαμε το πρώτο σας σχόλιο. Μεγάλες μεταγραφές από την Αγγλική PremierLeague, όπου οι παίκτες λαμβάνουν εκατομμύρια, πιθανόν να καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού σας; Πώς τους πείσατε να έρθουν;

Στην πραγματικότητα, ήμασταν αρκετά σοβαροί για τον προϋπολογισμό. Λάβαμε υπόψη τον κανόνα του Οικονομικού Fair Play, ο οποίος ελέγχεται αυστηρότερα στις μέρες μας, οπότε ας πούμε ότι προσπαθούμε να ζήσουμε μέσα στα πλαίσια μας. Μας βοήθησε πολύ ότι κατά τη διάρκεια του παραθύρου μεταγραφών μπορέσαμε να οργανώσουμε τις πωλήσεις και τους δανεισμούς των παικτών για ποσό άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ και υπογράψαμε μια νέα σύμβαση για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, η οποία θα μπορεί να ανέλθει σε 1,5 εκατομμύρια ευρώ, και επίσης οι τοπικοί χορηγοί μας με τους οποίους υπογράψαμε συμφωνίες χορηγιών αξίας άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ. Δεν θέλω να κοιτάξω στην τσέπη των παικτών, κερδίζουν τα χρήματά τους με μεγάλη προσπάθεια, αλλά αν πάμε βαθύτερα στο θέμα, ο οικονομικός παράγοντας απέχει πολύ από το κύριο κίνητρο για αυτούς τους παίκτες. Πιστεύω ότι δεν είναι μεταξύ των 15 πιο ακριβοπληρωμένων παικτών στην Κύπρο. Είμαστε σε θέση να ανταγωνιστούμε στους μισθούς με τον ΑΠΟΕΛ, τον Απόλλωνα ή την Ομόνοια, αλλά δεν θέλουμε. Όπως ανέφερα, το κύριο κίνητρο για την προσέλκυση αυτών των παικτών ήταν μια ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ένα νέο σχέδιο, να επεκτείνουν τη σταδιοδρομία τους, να απολαύσουν το βιοτικό επίπεδο και να γράψουν ιστορία με αυτήν την ομάδα.

Είναι ο προϋπολογισμός της ομάδας ανταγωνιστικός και πόσο διαφέρει από την περασμένη αγωνιστική περίοδο;

Ο προϋπολογισμός μας είναι αρκετά διαφανής, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις της Ομοσπονδίας. Πρέπει να δίνουμε αναφορά κάθε μήνα και δεν είναι μυστικό, το συνολικό ποσό είναι περίπου 3,7 εκατομμύρια. Έχει παραμείνει σχεδόν αμετάβλητος από το τελευταίο έτος, με εξαίρεση τους αριθμούς των εσόδων, οι οποίοι αυξήθηκαν. Ο συνολικός προϋπολογισμός μας και η μισθοδοσία είναι πολύ χαμηλότερα από αυτά του ΑΠΟΕΛ, του Απόλλωνα, της Ομόνοιας, της Ανόρθωσης ή της ΑΕΚ. Το έχουμε ισορροπημένο: οι μισθοί 8 παικτών στην ομάδα δεν ξεπερνούν τα 3-4 χιλιάδες ευρώ το μήνα, 7 παίκτες κερδίζουν λιγότερα από 2.000ευρώ, πράγμα που μας επιτρέπει να διαθέτουμε αρκετούς παίκτες με υψηλότερη προβολή. Νομίζω ότι οι συζητήσεις σχετικά με τεράστια έξοδα προέρχονται από τους ανταγωνιστές μας και από εκείνους που δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι είναι δυνατό  κάποιοι να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα χρήματα τους. Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην κορυφαία τριάδα κρίνοντας από την ποιότητα των παικτών, ωστόσο ο προϋπολογισμός μας απέχει πολύ από τους 5 πρώτους. Επίσης πληρώσαμε πολύ λιγότερα σε μάνατζερ από οποιονδήποτε άλλον. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό για εμάς. 

Όπως πάντα λέμε, οι άνθρωποι είναι εκείνοι που παίζουν στον κάθε αγώνα, όχι τα χρήματα και οι προβολές και ελπίζουμε ότι βρήκαμε μια ισορροπία μεταξύ των νέων και της εμπειρίας και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη απέναντι στους παίκτες των άλλων ομάδων.

Πείτε μας λίγο για τους νεοφερμένους ποδοσφαιριστές και τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτούς;

Τώρα έχουμε πολλούς παίχτες εθνικών ομάδων, τόσο από την πρώτη όσο και από τις ομάδες νέων, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Κύπρου, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας, της Γαλλίας U21, του Πράσινου Ακρωτηρίου, του Μάλι, της Ρωσίας U21, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Νορβηγίας, της Αργεντινής U21, της Νιγηρίας, και της Αγκόλα. Και για να είμαστε ειλικρινείς, είμαστε υπερήφανοι που όλοι επέλεξαν την Πάφο. Έχουμε παίκτες από όλα τα κορυφαία 7 ποδοσφαιρικά πρωταθλήματα στην Ευρώπη: Αγγλία, Γερμανία, Ολλανδία, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, και Βέλγιο. Αυτό δείχνει ένα επίπεδο, αλλά φυσικά, στην Κύπρο, θα πρέπει να αποδείξουν τις δεξιότητές τους από το μηδέν. Δεν χρειάζεται να συστήσουμε Puncheon, Sako ή Williams, έχουν δείξει με τη σταδιοδρομία τους ότι είναι παίκτες υψηλού επιπέδου και θα γίνουν οι ηγέτες των ομάδων για τουλάχιστον αρκετά χρόνια.

Πιστεύω η ομοσπονδία και η Κύπρος γενικότερα πρέπει να εκτιμήσουν και να σεβαστούν αυτό το γεγονός ότι ανοίγουμε μία νέα εποχή στο Κυπριακό ποδόσφαιρο, όταν παίκτες από κορυφαία πρωταθλήματα  στον κόσμο έρχονται απευθείας στην Κύπρο. Νομίζω είναι μία μεγάλη προωθητική κίνηση για όλη την Κύπρο.

Υπήρχαν μεταγραφές που τελικά δεν έγιναν; Μετανιώσατε για κάτι;

Γιατί να συζητήσουμε τι δεν λειτούργησε; Θα βγάλουμε τα συμπεράσματά μας και θα μάθουμε να το κάνουμε καλύτερα. Λυπάμαι που έπρεπε να αποχωριστούμε με τον Folprecht, τον αρχηγό μας από πέρυσι. Έδειξε με τη στάση και το παράδειγμα του ότι είναι καλός ποδοσφαιριστής και αξιοπρεπής άνθρωπος, αλλά δυστυχώς δεν βρήκε θέση στα νέα πλάνα παιχνιδιού και στις συνθήκες ανταγωνισμού, οπότε έπρεπε να τον παραχωρήσουμε ως δανεικό.

Σε γενικές γραμμές, πώς αξιολογείτε αυτή τη μεταγραφική περίοδο;

Δεδομένου ότι είμαστε όλοι μαξιμαλιστές, πιστεύω ότι η μεταγραφική αυτή δεν ήταν απόλυτα επιτυχής για εμάς. Αυτό επηρεάστηκε από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του σκληρού Financial Fair Play, με το οποίο συμμορφωνόμαστε πλήρως, και την έλλειψη ενός τεχνικού διευθυντή, αλλά και ενός τμήματος ανίχνευσης χωρίς εμπειρία (αυτή ήταν η πρώτη τους μεταγραφική περίοδος), αλλά με την λήξη της τα καταφέραμε, και όπως φαίνεται, ήμασταν σε θέση να κάνουμε αρκετές σοβαρές μεταγραφές. Αν και θέλω να σημειώσω ότι ακόμα και για ένα άτομο που δεν είχε μπει τόσο βαθιά στην διαδικασία μεταγραφών, παρόλα αυτά  καταναλώθηκε πολύ ενέργεια και συναισθήματα. Ως εκ τούτου, θα δώσω ένα άξιο 3 στα 5, αν και το τελικό αποτέλεσμα θα μπορέσουμε να το δούμε στο τέλος της σεζόν. Ελπίζουμε ότι τα επόμενα μεταγραφικά παράθυρα θα είναι πιο επιτυχημένα.

Υπάρχουν σχέδια για το επόμενο έτος ή για το χειμώνα; Θα αυξήσετε τον προϋπολογισμό; Να περιμένουμε κι άλλα σπουδαία ονόματα στην Πάφο;

Όπως είπα, προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μια επιχειρηματική δομή, αντί να ξοδεύουμε μόνο χρήματα. Τώρα, για να είμαστε στο επόμενο στάδιο, μας λείπει το χρηματικό έπαθλο από προκρίσεις σε Europa ή Champions League (δεν μιλάμε για ομίλους ακόμα). Θα αποφασίσουμε ανάλογα με την εκπλήρωση των στόχων αυτής της περιόδου. Οι δραστηριότητές μας προοδεύουν, και δεν χρειάζεται να περιμένει κανείς απότομες και απερίσκεπτες αποφάσεις από εμάς. Είμαι βέβαιος ότι κατά τη διάρκεια αυτού του έτους θα έχουμε αρκετά χρήματα από την πώληση παικτών και από τις νέες συμφωνίες εταιρικής σχέσης.

Αλλά ας σκεφτούμε το σήμερα και να επικεντρωθούμε στο παρόν, όχι στο μέλλον. Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το γεγονός ότι περίπου 4000 άτομα ήρθαν στον πρώτο αγώνα μας. Ας γράψουμε την ιστορία μαζί, ελάτε στο γήπεδο, φωνάξτε για μας!