Συνέντευξη Γ. Νεοφύτου: Το άθλημα του Τζετ Σκι μέσα από τα μάτια ενός Παγκύπριου Πρωταθλητή

Από: Γιώργος Γεωργίου

Μπορεί το Τζετ Σκι στην Κύπρο να θεωρείται κυρίως χόμπι και διασκέδαση, ωστόσο υπάρχουν άτομα που έκαναν ή κάνουν πρωταθλητισμό στο άθλημα αυτό. Ένας εξ αυτών και ο ΠΑΦΙΤΗΣ πρώην πρωταθλητής του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Τζετ Σκι  Γιώργος Νεοφύτου, ο οποίος μας συστήνει με αυτό το ωραίο θαλάσσιο σπορ και αναφέρει και τους λόγους που έπαψε να κάνει πρωταθλητισμό.

Διαβάστε αναλυτικά:

Τι είναι για εσένα το άθλημα του τζετ σκι;

Για εμένα προσωπικά είναι τρόπος ζωής.

Ως πρωταθλητής ποιον αγώνα θυμάσαι περισσότερο και γιατί;

Κάθε αγώνας είναι μοναδικός και έχει τη δική του ιδιαιτερότητα, αλλά θυμάμαι έντονα τον αγώνα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ιταλία το 2011. Ήταν για εμένα μεγάλη εμπειρία και με βοήθησε στη μετέπειτα πορεία μου τόσο αγωνιστικά,όσο και εμπειρικά πως να αντιμετωπίζω κάποιες δυσκολίες στο άθλημα αυτό.

Στην Κύπρο πιστεύεις υπάρχει μέλλον σε αυτό το άθλημα ή είναι περισσότερο για χόμπι ;

Δυστυχώς είναι δύσκολο λόγω υψηλού κόστους και της μη ύπαρξης χορηγών, γι’ αυτό καταλήγει να γίνεται χόμπι και όχι επάγγελμα. Στο εξωτερικό αρχίζουν το άθλημα αυτό σε μικρή ηλικία και χωρίς να κατέχουν την άδεια που θα έπρεπε. Πρόσφατα κερδίσαμε και στην Κύπρο το δικαίωμα για χρήση τζετ σκι σε μικρότερες ηλικίες χωρίς άδεια οδήγησης, σε ελεγχόμενη βέβαια πίστα.

Πώς αποφάσισες να σταματήσεις τον πρωταθλητισμό και πόσο δύσκολο ήταν;

Αποφάσισα να σταματήσω μετά από ένα σοβαρό ατύχημα που είχα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα το Μάιο του 2018. Ένα δύσκολο τραυματισμό, που στάθηκε η αιτία να υπακούσω τις οδηγίες του ιατρού μου να σταματήσω τον πρωταθλητισμό .

Τι σε τράβηξε στο τζετ σκι;

Η μεγάλη μου αγάπη για τη θάλασσα και εννοείται η ταχύτητα, η οποία ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη.

Υπάρχει κοινό που ακολουθεί το άθλημα;

Υπάρχει και είναι συνήθως φίλοι και συγγενείς των αθλητών. Βέβαια με την πάροδο του χρόνου αυξήθηκε το κοινό λόγω των αθλητικών διοργανώσεων που γίνονται κατά καιρούς σε όλη τη Κύπρο.

Πως είναι το σύστημα διεξαγωγής του Παγκύπριου πρωταθλήματος τζετ σκι;

Γίνονται αγώνες σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου και με τη συγκομιδή της βαθμολογίας ανακηρύσσεται ο πρωταθλητής, αυτός με τους περισσότερους βαθμούς στο τέλος του πρωταθλήματος.

Υπάρχει Εθνική ομάδα;

Είμαστε κάτω από τον ΚΟΑ και συνήθως το κόστος είναι απαγορευτικό λόγω μικρής χορηγίας τον οργανισμό. Ωστόσο ο πρωταθλητής πηγαίνει στο εξωτερικό για να λάβει μέρος σε παγκόσμιους αγώνες, εκπροσωπώντας την Κύπρο.

Πόσα στοιχίζει ένα επαγγελματικό τζετ σκι για αγώνες, αλλά και γενικά είναι πολυέξοδο άθλημα ;

Περίπου στοιχίζει 25-30 χιλιάδες ευρώ. Δεν φτάνει όμως να το αγοράσεις, είναι πολυέξοδο λόγω συντήρησης και σε ενδεχόμενο μηχανικής βλάβης το κόστος είναι υψηλό.

Είναι επικίνδυνο άθλημα;

Είναι επικίνδυνο και ο λόγος είναι γιατί συνδυάζει υψηλές ταχύτητες με το ενδεχόμενο πάντα να υπάρξει κάποιο ατύχημα. Αν όμως τηρείς τους κανόνες και υπάρχει αθλητοπρέπεια, μειώνεται εννοείται και το ενδεχόμενο κάποιου ατυχήματος.

Επιμέλεια Συνέντευξης: Άντρη Πηλέα