Η πρωταθλήτρια της γυμναστικής με Σύνδρομο Down που ξεπέρασε τα όρια της

Από: Antri Pilea

Η 25χρονη Chelsea Werner από την Αμερική γεννήθηκε με σύνδρομο Down.

Αυτό όμως, δεν την εμπόδισε από το να διαπρέψει σε αγώνες γυμναστικής, που απαιτούν σωματική δύναμη, ευελιξία, ευκινησία, συντονισμό και ισορροπία.

Όπως πολλά παιδιά με σύνδρομο Down, η Werner γεννήθηκε με υποτονία, μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αδύναμο μυϊκό τόνο, κάτι που συνήθως συνοδεύεται και από μειωμένη μυϊκή δύναμη. Η ένταση και η αντίσταση των μυών της ήταν μικρή. Η υποτονία θα επηρέαζε αρνητικά την κίνηση και το συντονισμό των κινήσεων της.

Οι γιατροί είπαν στους γονείς της ότι είναι δύσκολο να βελτιωθεί η κατάσταση της και ότι μπορεί να επιδεινωθεί όταν μεγαλώσει.

Η Werner άρχισε να προπονείται στη γυμναστική για να δυναμώσει, όταν ήταν ακόμη 4 χρονών. Η σωματική άσκηση θα μπορούσε να βελτιώσει τον αδύναμο μυϊκό τόνο της και να την προστατεύσει από προβλήματα συντονισμού που θα προέκυπταν από την υπερβολική ευελιξία των αρθρώσεων.

Η επιμονή της Werner όμως, και ο ενθουσιασμός της για αυτό που έκανε, ήταν αρκετά για να τα καταφέρει.

Τότε η Werner άρχισε να προπονείται πολλές ώρες την εβδομάδα για να βελτιωθεί. Οι κόποι της ανταμείφθηκαν.

Εκτός όμως, από την καριέρα της στη γυμναστική, η Werner είναι και μοντέλο. Περπάτησε στην πασαρέλα σε εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης και του Λος Άντζελες.