(ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ) Ιστιοπλοΐα: Η πρωταθλήτρια μας Μαριλένα Μακρή αποκλειστικά στο “AthlitikaPress”

Από: Γιώργος Γεωργίου

Αν και καλά-καλά δεν έκλεισε το 17ο έτος της ηλικίας της, εντούτοις η συμπατριώτισσα μας Μαριλένα Μακρή βάλθηκε να “τρελάνει” ολόκληρη την Κύπρο με την μεγάλη επιτυχία της. Συγκεκριμένα, η νεαρή αθλήτρια ιστιοπλοΐας εξασφάλισε τη συμμετοχή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020 στην κατηγορία Laser Radial, μετά από μία εκπληκτική εμφάνιση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία πριν από μερικές ημέρες.

Το “AthlitikaPress” εντόπισε την Μαριλένα, η οποία με μεγάλη χαρά μας μίλησε για την πορεία της μέχρι την εξασφάλιση του εισιτηρίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Παράλληλα, στην ιστοσελίδα μας δηλώσεις έκανε και ο “αρχιτέκτονας” της μεγάλης επιτυχίας της Μακρή, που δεν είναι άλλος από τον προπονητή της, τον Χάρη Τσώλη.

Διαβάστε αναλυτικά όσα μας δήλωσαν:

Μαριλένα Μακρή, 18-11-2002, αθλήτρια του ΝΟ Αμμοχώστου στην Ιστιοπλοΐα, κατηγορία Laser Radial:
“Η συμμετοχή μου σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν κάτι που για να πω την αλήθεια δεν υπήρχε ούτε καν ως όνειρο στο μυαλό μου 3-4 χρόνια πριν. Παρόλο που ασχολούμαι με την ιστιοπλοΐα από 7 ετών και είχα κάποιες επιτυχίες σε παγκύπριο επίπεδο μέχρι το 2017 δεν είχα καν συμμετοχή σε διεθνή αγώνα σε καμία κατηγορία. Προπονητικά μοίραζα το χρόνο μου ανάμεσα στο βόλεϊ και την ιστιοπλοΐα με τον τρόπο που κάνουν τα περισσότερα παιδιά στην ηλικία μου στην Κύπρο, κυρίως δηλαδή Σαββατοκύριακα και σε εντελώς εγχώριο επίπεδο” είπε αρχικά προσθέτοντας:

“Αυτό άλλαξε κάπου στις αρχές του 2017 όταν και ήρθε στο Ναυτικό Όμιλο Αμμοχώστου ο τωρινός μου προπονητής, Τσώλης Χάρης, ο οποίος προσέγγισε τόσο εμένα, όσο και τους γονείς μου και μας είπε ότι πίστευε ότι με σωστή και σοβαρή δουλειά σε επίπεδο πρωταθλητισμού πλέον θα μπορούσα να διακριθώ ακόμα και διεθνές επίπεδο καταρχήν στα Youth και μεγαλώνοντας γιατί όχι και στον στόλο των γυναικών εφόσον συνεχίσω τη σκληρή δουλειά. Πήρα την απόφαση να τον εμπιστευτώ και στα μέσα του 2017 σταμάτησα το βόλεϊ και αφοσιώθηκα απόλυτα στην ιστιοπλοΐα με καθημερινές πλέον προπονήσεις σε θάλασσα και γυμναστήριο, αλλαγή στον τρόπο διατροφής μου, θεωρία, διάβασμα κλπ. Στον πρώτο μου διεθνή αγώνα το καλοκαίρι του 2017 που ήταν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U19 – U17 στο Medemblik της Ολλανδίας και σε ηλικία 15 χρονών τερμάτισα στη 10η θέση U17 και μπήκα στο πρόγραμμα στήριξης νεαρών πρωταθλητών του ΚΟΑ, τότε ήταν που κατάλαβα πλέον ότι η σκληρή μου δουλειά και το πρόγραμμα με το οποίο δούλευα με τον προπονητή μου φέρνει αποτελέσματα και ήταν κάτι που μου έδωσε δύναμη και πείσμα να δουλέψω ακόμα παραπάνω αλλά άρχισε να μου βάζει και το όνειρο της συμμετοχής μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο μυαλό. Από εκεί και πέρα η ένταση της δουλειάς σχεδόν διπλασιάστηκε, όπως επίσης και οι συμμετοχές μου σε διεθνείς αγώνες προετοιμασίας τόσο σε επίπεδο Youth όσο και σε επίπεδο γυναικών. Το 2018 τα αποτελέσματα μου ήταν και πάλι πολύ ενθαρρυντικά  (4η στο Πανευρωπαϊκό Laser Radial U17, 8η στο Παγκόσμιο Laser 4.7 U18, 9η στο Παγκόσμιο Laser Radial) κάτι που συνέχισε να μου δίνει δύναμη αλλά και εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα μας.”

“Το 2019 βάλαμε ακόμα παραπάνω αγώνες στην κατηγορία γυναικών και άρχισα να νιώθω λίγο πιο άνετη να τρέχω εναντίον τους, επίσης πήγαμε αρκετά νωρίτερα στο Sakaiminato και κάναμε μια πολύ καλή προετοιμασία στον στίβο του Παγκοσμίου Πρωτθλήματος. Ο αγώνας πραγματικά ήταν ότι δυσκολότερο έχω κάνει στη ζωή μου, ανταγωνιζόμουν γυναίκες που αυτό όλο το πρόγραμμα που κάνω εγώ τα τελευταία 1,5 – 2 χρόνια για αυτές είναι τρόπος ζωής και το επάγγελμα τους στην ουσία για πάνω από 5-6 και σε αρκετές περιπτώσεις για πάνω από 10 χρόνια. Για παράδειγμα η Δανέζα που κέρδισε το Παγκόσμιο έτρεχε το 10ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα γυναικών της ζωής της, ενώ η πλειοψηφιά των γυναικών στο Χρυσό στόλο είχαν ήδη τουλάχιστον μια συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες!!! Παρόλα αυτά μετά ειδικά τα αποτελέσματα της 2ης ημέρας των προκριματικών (13,8) που φάνηκε ότι η πρόκριση στον Χρυσό στόλο (οπού εκεί θα παιζόταν από ότι φαίνονταν η πρόκριση) ήταν κάτι που μπορούσα να το καταφέρω, η αυτοπεποίθηση μου ανέβηκε κατακόρυφα, το ίδιο και το πείσμα μου και πλέον δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσω το όνειρο μου να μου ξεφύγει μέσα από τα χέρια χωρίς να δώσω την μάχη της ζωής μου. Μια πολύ καλή πρώτη ημέρα στα τελικά του Χρυσού στόλου (11,16) με έβαλε πλέον για τα καλά μέσα στο παιχνίδι της πρόκρισης και από εκεί και πέρα ακολουθώντας μια προσεκτική και συντηρητική στρατηγική κάτω από τις οδηγίες του προπονητή μου ήρθε το αποτέλεσμα που έκανε το όνειρο μου πραγματικότητα!!! Επειδή μετά από ένα λάθος στην τελευταία κούρσα η κοπέλα από την Γουατεμάλα με πλησίασε πάρα πολύ, όταν τερμάτισα δεν ήξερα ούτε εγώ, ούτε ο προπονητής μου τι είχε συμβεί καθώς 4 σκάφη πέσαμε μαζί πάνω στον τερματισμό και έπρεπε να περιμένουμε τα επίσημα αποτελέσματα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό το μισάωρο ήταν το βασανιστικότερο της ζωής μου, τη στιγμή όμως που ο προπονητής μου ήρθε και με διαβεβαίωσε ότι πλέον είναι επίσημο και για ένα βαθμό έπαιρνα το τελευταίο εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο δε θα την ξεχάσω ποτέ…απίστευτο συναίσθημα χαράς και ικανοποίησης που τόση σκληρή δουλειά και θυσίες είχαν δικαιωθεί. Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω πρώτα από όλους τον προπονητή μου που πίστεψε σε εμένα και με έπεισε ότι μπορώ να το κάνω, την οικογένεια μου και τους φίλους μου που ήταν δίπλα μου από την αρχή και με στηρίζουν κάθε στιγμή, τον γυμναστή μου Νίκο Νικολαΐδη και τον διατροφολόγο μου Κρις Κωνσταντίνου για την δουλεία τους, τον Όμιλο μου (ΝΟ Αμμοχώστου) και φυσικά τους χορηγούς μου για την βοήθεια και την στήριξη, χωρίς όλους αυτούς τίποτα δε θα ήταν δυνατό. Σας ευχαριστώ πολύ!”


Τσώλης Χάρης, Ελλάδα, International Events Sailing Coach, Ναυτικός Όμιλος Αμμοχώστου:
“Για αρχή θα ήθελα να πω ότι αυτό που πέτυχε η Μαρίλενα στα 16,5 χρόνια της είναι κάτι που μόνο άθλος μπορεί να ονομαστεί και αυτό γιατί η ιστιοπλοΐα είναι ένα άθλημα που η εμπειρία, οι συμμετοχές σε μεγάλους αγώνες και γενικά οι ώρες που έχεις πάνω στο σκάφος σου και μέσα στη θάλασσα είναι το Α και το Ω της επιτυχίας. Το να ανταγωνίζεται στην ηλικία της και να κερδίζει τελικά γυναίκες που δουλεύουν πάνω σε αυτό το σκάφος επαγγελματικά για μια 10ετια είναι ένα τεράστιο δείγμα του ταλέντου της, της ωριμότητας της, της θέλησης της αλλά και του τι μπορεί να περιμένει ο Κυπριακός αθλητισμός από αυτήν στο μέλλον. Ενδεικτικά αναφέρω ότι στην κατηγορία του Laser Radial στους Ολυμπιακούς Αγώνες η Μαριλένα είναι η 2η μικρότερη αθλήτρια στην ιστορία που καταφέρνει να πάρει πρόκριση (η μόνη μικρότερη ήταν η Dolores Moreira Fraschini από την Ουρουγουάη που συμμετείχε στη Ολυμπιάδα του Ρίο).”

” Η Μαριλένα είναι ένα εξαιρετικό κορίτσι και μια αθλήτρια που είναι η χαρά του κάθε προπονητή, εργατική, υπάκουη, έξυπνη και με μια ακόρεστη επιθυμία για νίκη και διάκριση, από τη πρώτη στιγμή που την είδα την ξεχώρισα και πίστεψα ότι αν δουλέψει σωστά αυτό το κορίτσι θα φτάσει πολύ ψηλά. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι τον Αύγουστο του 2016 όταν και είχα έρθει από την Θεσσαλονίκη στον ΝΟ Αμμοχώστου να δω τον όμιλο και να συναντηθώ με τον έφορο προκειμένου να διερευνήσουμε την πιθανότητα συνεργασίας είδα μια προπόνηση της ομάδας Laser και ανάμεσα στους αθλητές εκείνη την μέρα ήταν και η Μαριλένα με την μεγαλύτερη αδερφή της Δέσποινα. Όταν την είδα και έμαθα ότι αυτό το κορίτσι που βλέπω είναι 14 χρονών ειλικρινά ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που αποδέχτηκα την πρόταση του ΝΟΑ και κατέβηκα στην Κύπρο. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η Μαριλένα με την σκληρή δουλειά της και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε και συνεχίζει να μου δείχνει δικαίωσε την επιλογή μου αυτή. Από τα μέσα του 2017 που ξεκινήσαμε να δουλεύουμε σε ψηλότερο επίπεδο η βελτίωση της Μαριλένας χρόνο με το χρόνο ήταν αλματώδης αλλά η αλήθεια είναι ότι λόγω του νεαρού της ηλικίας αλλά και της έλλειψης εμπειριών από διεθνείς διοργανώσεις τέτοιου επιπέδου δε μπορούσα να δώσω πιθανότητες πάνω από 20-30% να καταφέρουμε να φέρουμε την πρόκριση στο Παγκόσμιο της Ιαπωνίας και με αυτές τις πιθανότητες στο μυαλό μας πήγαμε εκεί να το παλέψουμε. Στον αγώνα αυτό η Μαριλένα για άλλη μια φορά όμως όπως συνηθίζει υπερέβαλε εαυτό κοίταξε μεγαθήρια της κατηγορίας στα ίσια και πήρε μια πανάξια πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο. Η ιστιοπλοΐα που έκανε καθ’όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος ήταν εκπληκτική και απέσπασε πολύ θετικά σχόλια και θαυμασμό για αυτό που πέτυχε από γυναίκες συναθλήτριες της με Παγκόσμιους τίτλους και Ολυμπιακά μετάλλια. Όσον αφορά εμένα προσωπικά είμαι φυσικά πολύ περήφανος για την μέχρι τώρα πορεία της και εξαιρετικά χαρούμενος για αυτήν που πριν κλείσει καν τα 18 της θα έχει την ευτυχία να ζήσει ένα από όνειρα της, να εκπροσωπήσει την Κύπρο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Τέλος επειδή βέβαια τρώγοντας έρχεται η όρεξη σας διαβεβαιώ ότι από το κορίτσι αυτό η Κύπρος θα δει πολύ μεγαλύτερα πράγματα στο προσεχές μέλλον. Οι στόχοι μας για το 2020 εκτός φυσικά από την πολύ καλή προετοιμασία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο και την επάξια εκπροσώπηση της Κύπρου εκεί, περιλαμβάνουν την κατάκτηση τουλάχιστον ενός μεταλλίου στα Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα U19 και φυσικά ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών του 2020 στην Μελβούρνη της Αυστραλίας. Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω όλους όσους στηρίζουν αυτή τη νεαρή πρωταθλήτρια, τα άλλα μέλη της ομάδας μας, τον Όμιλο μου και την οικογένεια της Μαριλένας για την στήριξη και την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο μου.”