Αθλητισμός στην Πρόληψη των Εξαρτήσεων

Από: Γιώργος Γεωργίου

Της Παντελίτσας Νικολάου-Εγγεγραμμένης Κλινικής Ψυχολόγου- Επιστημονική Συντονίστρια Ανοικτού Θεραπευτικού Κέντρου «Η ΤΟΛΜΗ» Πάφος.

Η 26η Ιουνίου έχει ανακηρυχθεί από το 1987 και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της παράνομης διακίνησής τους, έτσι ώστε να ενισχύσει την ευαισθητοποίηση του κοινού αλλά και την ενημέρωσή του για τις επιπτώσεις από τη χρήση ψυχότροπων ουσιών αλλά και την εξάρτηση που αυτές προκαλούν.

Η γνωστή στο χώρο των εξαρτήσεων, ψυχίατρος Κατερίνα Μάτσα, πριν λίγα χρόνια ανέφερε «…Η εξάρτηση είναι η απώλεια της ελευθερίας του ατόμου απέναντι στο αντικείμενο της εξάρτησής του…». Και όντως έτσι είναι. Η συχνή και εντατική χρήση μίας ουσίας οδηγεί στη δουλική σχέση του ατόμου με αυτή. Το άτομο πλέον νομίζει ότι δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτή, τη χρειάζεται για να είναι καλά, να λειτουργεί φυσιολογικά. Η ζωή του περιστρέφεται γύρω από την εξασφάλισή της ουσίας και τη «συνάντησή» του με αυτήν, αφήνοντας τον απομονωμένο και περιορισμένο από τον περίγυρό του και άλλες δραστηριότητες που παλαιότερα τον γέμιζαν χαρά και ικανοποίηση.

Ο αθλητισμός όμως μπορεί να δράσει σαν ασπίδα κατά των εξαρτήσεων. Πέρα από την βελτίωση της σωματικής υγείας, τα άτομα που ασχολούνται με τον αθλητισμό εφοδιάζονται με χαρακτηριστικά που συμβάλλουν στην πνευματική, κοινωνική και ψυχική ανάπτυξή τους. Η ενασχόληση με τον αθλητισμό είναι ένας προστατευτικός παράγοντας κατά των εξαρτήσεων. Επιλέγοντας άθληση, επιλέγουμε ένα υγιή τρόπο ζωής. Επιλέγουμε να ενδυναμώσουμε το σώμα μας μέσω της άσκησης. Επιλέγουμε να διασκεδάσουμε μέσω της ευγενούς άμιλλας. Ασχολούμαστε με τον αθλητισμό και «ντοπάρουμε» τον οργανισμό μας με τις ορμόνες της χαράς. Αθλούμασετ και κινητοποιούμαστε για ζωή.

«Επιλέγω την υγεία μου-απαρνιέμαι ότι με αποδυναμώνει»

Παντελίτσα Νικολάου

Εγγεγραμμένη Κλινική Ψυχολόγος

Επιστημονική Συντονίστρια Ανοικτού Θεραπευτικού Κέντρου «Η ΤΟΛΜΗ» Πάφος

Το Ανοικτό Θεραπευτικό Κέντρο προσφέρει θεραπευτικά προγράμματα σε εξαρτημένα άτομα και τις οικογένειές τους. Οι υπηρεσίες όλες προσφέρονται δωρεάν. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αποταθείτε στα τηλέφωνο 26941919.