Με17 αθλητές στίβου η Κύπρος στους Ευρωπαϊκούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2019

Από: Stelios Pericleous

Η Κύπρος, χάρη στις επιτυχίες των αθλητών της στο διεθνές πεδίο και την αξιολόγησή της ΚΟΕΑΣ ως 30ής (σε σύνολο 51 ομοσπονδιών στίβου της Γηραιάς Ηπείρου) στην κατάταξη της  ΕΑΑ (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού), προκρίθηκε στους Ευρωπαϊκούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2019 (23-28 Ιουνίου στο Μίνσκ).

Στο πρόγραμμα στίβου, βάσει του κανονισμού της ΕΑΑ, θα αγωνιστούν υποχρεωτικά 30 ευρωπαϊκά κράτη, με πλήρη ομάδα (17 αθλητές, δηλαδή 8 άνδρες, 9 γυναίκες και μικτή εξάδα αναπληρωματικών), με τα έξοδα καλυμμένα από την Ολυμπιακή Επιτροπή εκάστου κράτους. Η Κύπρος κληρώθηκε στον πρώτο από τους έξι ομίλους στίβου και οι αθλητές μας θα αγωνιστούν εναντίον των ομολόγων τους από τις Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Βέλγιο και Ιρλανδία.

Στο πρόγραμμα στίβου των ΕΟ δεν θα υπάρχουν τα κλασικά αγωνίσματα, αλλά ένας συνδυασμός κλασικών με νέα πρωτάκουστα, όπως οι μικτές σκυταλοδρομίες (με τη συμμετοχή δύο ανδρών και δύο γυναικών) και το tracathlon, που είναι επίσης μικτό αγώνισμα (συμμετέχουν ένας άνδρας και μία γυναίκα από κάθε ομάδα), οι οποίοι θα διαγωνιστούν σε μία σειρά επί μέρους αγωνισμάτων και σε συνεχή ροή: τρέξιμο με αντίσταση, ρίψη σφαίρας με τα δύο χέρια, υπερπήδηση εμποδίων, μήκος άνευ φοράς, τρέξιμο με πέρασμα από το εμπόδιο της λίμνης του στιπλ  και τρέξιμο με βάρος (για τους άνδρες μόνο).

Πρόκειται για αλλαγές τις οποίες θέλει να πλασάρει η ΕΑΑ, υπό τον τίτλο DNA (Dynamic New Athletics). Οι αλλαγές, ή μεταλλάξεις μάλλον, αγωνισμάτων και κανονισμών προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της συντριπτικής πλειονότητας των ομοσπονδιών μελών στο πρόσφατο συνέδριο της ΕΑΑ στη Λωζάνη.