Oρισμός «Πρέσβειρα προστασίας δικαιωμάτων του παιδιού» της ΚΟΚ

Από: Stelios Pericleous

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης ανακοινώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο  έχει διορίσει στην θέση «Πρέσβειρα προστασίας δικαιωμάτων του παιδιού», την κα. Μελίνα Πύργου.

Η κυρία Πύργου υπηρέτησε σε συμβούλια διαφόρων συνδέσμων, επιτροπών και εταιριών. Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του «Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας», μέλος του «Νομικού Συμβουλίου Κύπρου» υπό την προεδρία του Γενικού Εισαγγελέα, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων Κύπρου και μέλος της Πειθαρχικής Επιτροπής του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου.

Ως «Πρέσβειρα προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού» της ΚΟΚ,  θα είναι υπεύθυνη για την προώθηση θεμάτων ισότητας και ίσης πρόσβασης στην καλαθόσφαιρα, σύμφωνα με την σύμβαση δικαιωμάτων του παιδιού των Ηνωμένων Εθνών.

Στους στόχους που έχουν τεθεί είναι μεταξύ άλλων να πραγματοποιηθούν εκστρατείες ενημέρωσης προς παιδιά, γονείς, φιλάθλους, δάσκαλους και προπονητές, σχετικά με τα δικαιώματα του παιδιού και την ίση μεταχείριση και συμμετοχή τους στο άθλημα της καλαθόσφαιρας. Παράλληλα, θα δημιουργηθούν ασφαλή κανάλια επικοινωνίας, ούτως ώστε τόσο τα παιδιά όσο και οι γονείς τους, να μπορούν να ενημερώσουν ή να καταγγείλουν συμπεριφορές οι οποίες αντιτίθενται στα δικαιώματα του παιδιού, σε θέματα ισότητας ή θέματα σεξουαλικής παρενόχλησης. Τέλος, η Πρέσβειρα θα έχει ως στόχο την στενή συνεργασία με τις κρατικές αρχές και θεσμούς, που έχουν ως ρόλο την προστασία του παιδιού και των δικαιωμάτων του.

Η ΚΟΚ θεωρεί ως θέμα ύψιστης σημασίας, την παραχώρηση υγιών συνθηκών για άθληση και διασκέδαση μέσω της καλαθόσφαιρας προς όλα τα παιδιά, ανεξαρτήτως εθνικότητας, χρώματος, φύλου, τονίζοντας παράλληλα πως η διαφύλαξη της ψυχικής και φυσικής υγείας των παιδιών μας, αποτελεί πρώτο μέλημα της Ομοσπονδίας, εξού και η δημιουργία του θεσμού αυτού και ο ορισμός της κυρίας Πύργου που αναλαμβάνει την συγκεκριμένη θέση.