Σαν σήμερα πέθανε ο Στέλιος Κυριακίδης

Από: Γιώργος Γεωργίου

Σαν σήμερα στις 10 Δεκεμβρίου 1987, δηλαδή πριν ακριβώς 31 χρόνια πέθανε ο πρωταθλητής και ανθρωπιστής Στέλιος Κυριακίδης!

Φτωχόπαιδο με καταγωγή το χωριό Στατός της Πάφου είχε μεγάλο ταλέντο και αγάπη για τον αθλητισμό. Έγινε παγκοσμίως γνωστός, όταν κέρδισε τον φημισμένο Μαραθώνιο της Βοστώνης, το 1946, χρησιμοποιώντας αυτήν την περήφανη νίκη ως όχημα ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για την δραματική κατάσταση της Ελλάδος.

«ΗΡΘΑ ΝΑ ΤΡΕΞΩ ΓΙΑ ΕΦΤΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΠΕΙΝΑΣΜΕΝΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ», θα δηλώσει κατά την παραμονή του στην Αμερική συγκεντρώνοντας 250,000 δολάρια και δύο πλοία με φάρμακα, ρουχισμό και τρόφιμα για τους καταταλαιπωρημένους Έλληνες.

Σαν σήμερα πριν ακριβώς ένα χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου 2017 ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού τιμώντας τη μνήμη και την προσφορά του Στέλιου Κυριακίδη μετονομάζει το μεγαλύτερο στάδιο της Πάφου σε Στάδιο Στέλιος Κυριακίδης.

Τα αποκαλυπτήρια της Μαρμάρινης πλάκας έγιναν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κύριο Νίκο Αναστασιάδη και τον Πρόεδρο του ΚΟΑ κύριο Κλεάνθη Γεωργιάδη. Παρόντες στην τελετή μετονομασίας ήταν και τα τρία παιδιά του Στέλιου Κυριακίδη, Δημήτρης, Ελένη και Μαίρη. Παράλληλα την ίδια ημέρα οργανώθηκαν οι αγώνες ‘Κυριακίδεια’ από το Σωματείο Δρομέων ‘Στέλιος Κυριακίδης’. Οι συμμετοχές των δρομέων που προσήλθαν από όλη την Κύπρο για να τιμήσουν τον Στέλιο Κυριακίδη ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Κείμενο: Σταύρος Κακουρίδης