Ένας θρύλος της Κυπριακής Πετόσφαιρας μιλά αποκλειστικά στο “AthlitikaPress”

Από: Γιώργος Γεωργίου

Έγραψε το όνομα του με χρυσά γράμματα στην ιστορία της Κύπριακής Πετόσφαιρας και της ομάδας του Παφιακού. Υπήρξε ένας από τους καλύτερους Κύπριους πετοσφαιριστές της γενιάς του και όχι μόνο. Ο Χάρης Σαββίδης μιλά αποκλειστικά στην ομάδα του «AthlitikaPress» και το αποτέλεσμα είναι μια ενδιαφέρον και εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη.

Διαβάστε αναλυτικά όσα μας δήλωσε ο Χάρης Σαββίδης:

-Χάρη να γυρίσουμε στο παρελθόν όταν και ξεκινούσες την καριέρα σου. Πως μπήκε το «μικρόβιο» της Πετόσφαιρας μέσα σου και γιατί επέλεξες αυτό το άθλημα και όχι κάποιο άλλο;

Κατ’ ακρίβεια πριν αρχίσω το βόλεϊ, όταν ήμουν στην πρώτη τάξη του Γυμνασίου το αγαπημένο μου άθλημα ήταν η καλαθόσφαιρα και ο στίβος, τότε το βόλεϊ για μένα ήταν ένα άγνωστο άθλημα που δεν το γνώριζα καθόλου, όμως από μια κόντρα που είχα με τον προπονητή μου τότε ήταν η αιτία να πάω στο άθλημα της Πετόσφαιρας που ξανατονίζω δεν γνώριζα αλλά ούτε και μου άρεσε σαν άθλημα. Και εκεί έγινε η αρχή.

-Σε ποια ηλικία ξεκίνησες το βόλεϊ;

Το βόλεϊ το ξεκίνησα σε ηλικία 13-14 χρονών.

-Υπήρξες από τους καλύτερους πετοσφαιριστές στην Κύπρο στην γενιά σου. Τι θυσίες χρειάστηκαν σε όλη αυτή την πορεία ούτως ώστε να διατηρείσαι σε τοπ επίπεδα;

Έκανα πρωταθλητισμό για αρκετά χρόνια. Σίγουρα οι θυσίες που κάνεις και οι στερήσεις είναι πάρα πολλές μπορώ να πω, αλλά το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η αφοσίωση και η σκληρή δουλειά ούτος ώστε να προοδεύεις και να διατηρείσαι σε ψηλά επίπεδα.

-Πιστεύεις πως αρκεί ένας παίκτης να είναι καλός μόνο εντός αγωνιστικού χώρου;

Ένας παίκτης εκτός από το να είναι καλός εντός αγωνιστικού χώρου με την καλή του απόδοση την μαχητικότητα του και την αγωνιστικότητα του πρέπει προωθεί και το fair play. Εξίσου σημαντικό όμως πρέπει να είναι και εκτός αγωνιστικού χώρου, γιατί γενικά οι αθλητές αποτελούν πρότυπο σε πολλά παιδιά και οι πράξεις τους πολλές φορές αποτελούν βαρόμετρο και επηρεάζουν είτε θετικά είτε αρνητικά.

-Είχες κάποιο παίκτη ως πρότυπο;

Σαν πιτσιρίκας που ήμουν κάποτε, σίγουρα είχα κάποιο παίκτη σαν πρότυπο. Όμως θαύμαζα και σεβόμουν και κάποιους παίκτες της εποχής μου είτε από αντίπαλες ομάδες είτε από την ίδια μου την ομάδα.

-Είχες την ευκαιρία να κάνεις το βήμα παραπάνω στην καριέρα σου; Υπήρξαν προτάσεις από άλλες ομάδες ή από το εξωτερικό;

Ναι είχα την ευκαιρία να κάνω αυτό το βήμα παραπάνω, υπήρξαν προτάσεις και από κυπριακές ομάδες αλλά και ομάδες του εξωτερικού και συγκεκριμένα από την Ελλάδα. Όμως είχα επιλέξει να παραμείνω στον Παφιακό.

-Με την εμπειρία που έχεις αποκτήσει στον χώρο του βόλεϊ , για ποιο λόγο το άθλημα στην Κύπρο παραμένει σε μέτρια επίπεδα; Και ποιες κινήσεις πιστεύεις θα βοηθούσαν το πρωτάθλημα μας να προοδεύσει;

Κοιτάξτε, θα διαφωνήσω ότι το άθλημα της Πετόσφαιρας βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα. Οι ομάδες μας πλέον αγωνίζονται σε όλες τις διοργανώσεις της Ευρώπης και μπορώ να πω φέρνουν και πολύ καλά αποτελέσματα. Πλέον στην Κύπρο έρχονται αξιόλογοι ξένοι παίκτες που αυτό ανεβάζει και το επίπεδο πιο ψηλά. Το μόνο μειονέκτημα που μπορώ να αναφέρω είναι ότι πολλά ταλέντα δεν παίρνουν τις ευκαιρίες που πρέπει με αποτέλεσμα να χάνονται. Κατά την άποψη μου είναι λάθος που κάνουν οι ομάδες γιατί αν δει κάποιος τις ομάδες που πρωταγωνιστούν τα τελευταία χρόνια εκτός από καλούς ξένους έχουν και κορμό από Κύπριους ταλαντούχους Πετοσφαιριστές. Γι’ αυτό πιστεύω ότι για να ανέβει περισσότερο το επίπεδο πρέπει οι ομάδες να επενδύουν και στους Κύπριους.

-Μια παροιμία λέει το «μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει». Ο γιος σου Οδυσσέας Σαββίδης αν και μόλις στα 16 του, φέτος παίρνει λεπτά συμμετοχής με τους Άνδρες του Παφιακού. Τι συμβουλές του δίνεις και πως νιώθεις που τον βλέπεις στο παρκέ;

Σίγουρα το να βλέπει κάποιος το γιο του να αγωνίζεται με την ομάδα που ανδρώθηκε ο πατέρας του και γνώρισε μεγάλες επιτυχίες δεν μπορεί να προκαλέσει παρά μόνο συγκίνηση. Η πιο συχνή συμβουλή που του δίνω είναι να δουλεύει πάντοτε σκληρά και να προοδεύει, για να μπορεί να πετύχει αυτά που θέλει. Να είναι πάντοτε τίμιος στο παιχνίδι του και πάνω απ’ όλα να είναι ταπεινός.

-Το περασμένο καλοκαίρι έφυγες από την ομάδα του Παφιακού. Έχει κλείσει οριστικά το κεφάλαιο Παφιακός για εσένα;

Η υπόθεση με τον Παφιακό ήτανε μια πολύ τραυματική μπορώ να πω εμπειρία για μένα. Ήμουν φορτισμένος συναισθηματικά με την όλη ιστορία. Έχουν λεχθεί πολλά πράγματα τα οποία να μου επιτρέψετε να μην δώσω συνέχεια. Το σίγουρο είναι ότι ο Παφιακός θα είναι πάντα ένα κομμάτι από μένα. Τριάντα ολόκληρα χρόνια δεν ξεχνιούνται τόσο εύκολα.

-Τέλος, τι θα ήθελες να συμβουλέψεις τα νεαρά παιδιά που βρίσκονται στο άθλημα του Βόλεϊ; Τι να έχουν στα μυαλό τους, τι να αποφύγουν για να ξεχωρίσουν;

Το άθλημα του βόλεϊ είναι ένα πολύ όμορφο άθλημα το οποίο όταν ξεκινήσεις δεν υπάρχει περίπτωση να το σταματήσεις. Το σίγουρο είναι ότι όσα παιδιά έρθουν κοντά στο άθλημα σίγουρα δεν θα το μετανιώσουν. Συμβουλή μου είναι αυτοί που θέλουν να ακολουθήσουν το άθλημα πρέπει να δουλεύουν σκληρά και να βάζουν στόχο να προοδεύουν και να γίνονται καλύτεροι και η επιτυχία δεν θα αργήσει να έρθει.