Η Κύπρος με 17 αθλητές στίβου στου «Ευρωπαϊκούς Ολυμπιακούς Αγώνες» του 2019

Από: Γιώργος Γεωργίου

Η Κύπρος, χάρη στις επιτυχίες των αθλητών της στο διεθνές πεδίο και την αξιολόγησή της ΚΟΕΑΣ ως 30ής (σε σύνολο 51 ομοσπονδιών στίβου της Γηραιάς Ηπείρου) στην κατάταξη της  ΕΑΑ (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού), προκρίθηκε στους Ευρωπαϊκούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2019 (23-28 Ιουνίου στο Μίνσκ).

Στο πρόγραμμα στίβου, βάσει των κανονισμών της ΕΑΑ, θα αγωνιστούν ύστερα από πρόσκληση 30 κράτη, με πλήρη ομάδα (17 αθλητές, δηλαδή 8 άνδρες, 9 γυναίκες και μικτή εξάδα αναπληρωματικών), με τα έξοδα καλυμμένα από την Ολυμπιακή Επιτροπή εκάστου κράτους. Η Κύπρος κληρώθηκε στον πρώτο από τους έξι ομίλους στίβου και οι αθλητές μας θα αγωνιστούν εναντίον των ομολόγων τους από τις Γερμανία, Σουηδία, Φινλανδία, Βέλγιο και Ιρλανδία.

Στο πρόγραμμα στίβου των ΕΟ δεν θα υπάρχουν τα κλασσικά αγωνίσματα στίβου άλλα ένας συνδυασμός κλασσικών με νέα πρωτάκουστα, όπως η διεξαγωγή μικτών αγωνισμάτων (π.χ. σκυταλοδρομίες με τη συμμετοχή δύο ανδρών και δύο γυναικών), το tracathlon  που είναι επίσης μεικτό αγώνισμα (ένας άνδρας μια γυναίκα) οι οποίοι θ’ αγωνιστούν σε μια σειρά αγωνισμάτων σε συνεχή ροή( τρέξιμο με αντίσταση, ρίψη σφαίρας με τα δυο χέρια, υπερπήδηση εμποδίων, μήκος άνευ φοράς, τρέξιμο με πέρασμα από το εμπόδιο της λίμνης του στήπλ, τρέξιμο με βάρος για τους άνδρες).

Πρόκειται για αλλαγές που θέλει να πλασάρει η ΕΑΑ, υπό τον τίτλο DNA (Dynamic New Athletics). Οι αλλαγές, ή μεταλλάξεις μάλλον, αγωνισμάτων και κανονισμών προκάλεσαν τον προβληματισμό και την  αντίδραση της συντριπτικής πλειονότητας των ομοσπονδιών μελών στο πρόσφατο συνέδριο της ΕΑΑ στη Λωζάνη.