Έργα και ημέρες του νέου τεχνικού της Πάφου Ζέλικο Κόπιτς (who is who)

Από: Γιώργος Γεωργίου

Τον νέο της προπονητή ανακοίνωσε προ λίγου η Πάφος FC. Πρόκειται για τον 41χρονο Κροάτη Ζέλικο Κόπιτς (Zeljko Kopic), ο οποίος αναλαμβάνει την ομάδα της Πάφου σε ένα κρίσιμο σημείο του πρωταθλήματος.

Ποιος είναι ο Ζέλικο Κόπιτς;

Ο Ζέλικο Κόπιτς γεννήθηκε στην Κροατική πόλη Osijek τον Σεπτέμβριο του 1977. Προτού γίνει προπονητής υπήρξε ποδοσφαιριστής, χωρίς ωστόσο να σημειώσει σπουδαία καριέρα. Αγωνίστηκε κυρίως σε άσημες ομάδες της πατρίδας του και στο πρωτάθλημα Αυστραλίας με τα χρώματα της Sydney United.

Τον Οκτώβρη του 2009 και αφού κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια παίρνει τον δρόμο της προπονητικής αναλαμβάνοντας την κροατική NK Zagorec.

Μετά από μόλις δύο μήνες παίρνει το πηδάλιο της HNK Segesta. Εκεί έμεινε για πέντε παιχνίδια, στα οποία είχε συγκομιδή 3 βαθμούς με αποτέλεσμα να απολυθεί τον Μάρτη του 2010.

Ενάμισι χρόνο περίπου αργότερα και συγκεκριμένα τις 23 Αυγούστου του 2011 κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του. Όντας κάτοχος UEFA Pro Licence αναλαμβάνει την NK Lucko, ομάδα της 1ης Κατηγορίας της χώρας του. Στην Lucko o Κόπιτς κάθισε σε 24 αγώνες στον πάγκο της έχοντας ως απολογισμό 5 νίκες, 12 ισοπαλίες και 7 ήττες. Δυστυχώς για εκείνον η ομάδα του υποβιβάζεται στην δεύτερη κατηγορία καθώς τερμάτισε στην 13η θέση του πρωταθλήματος.

Την αμέσως επόμενη χρονιά, ο Κόπιτς υπογράφει συμβόλαιο διετούς διάρκειας με την ΗΝΚ Cibalia. Τον Νοέμβρη του 2012, ωστόσο το συμβόλαιο του τερματίζεται καθώς σε 15 αγώνες μέτρησε 4 νίκες, τρεις ισοπαλίες και οχτώ ήττες.

Τον Ιούνιο του 2014 αναλαμβάνει τα ηνία της NK Zagreb που μόλις πήρε την άνοδο της για την πρώτη κατηγορία του κροατικού πρωταθλήματος.  Εκεί έμεινε μέχρι το τέλος της σεζόν οδηγώντας την στην 5η θέση του πρωταθλήματος.

Επόμενος σταθμός στην καριέρα του ήταν η ομάδα της Slaven Belupo. Συγκεκριμένα τον Ιούνιο του 2015 αναλαμβάνει την ομάδα και κάθεται στον πάγκο της σε 96 παιχνίδια μετρώντας σ’ αυτά 29 νίκες, 27 ισοπαλίες και 40 ήττες. Και τις δύο σεζόν που έμεινε εκεί τερμάτισε στην 7η θέση του πρωταθλήματος.

Τον Νοέμβριο του 2017 τον καλεί μία υπερδύναμη του Κροατικού ποδοσφαίρου. Η Hajduk Split του κάνει πρόταση συνεργασίας και ο Κόπιτς αναλαμβάνει προπονητής της. Στην ομάδα του Σπλιτ ο 41χρονος τεχνικός κάθισε σε 34 αγώνες, έχοντας απολογισμό 16 νίκες, 10 ισοπαλίες και 8 ήττες, τερματίζοντας την στην 3η θέση του πρωταθλήματος. Τον περασμένο Σεπτέμβριο απολύεται αφού πρώτα η ομάδα του έμεινε έξι συνεχόμενα παιχνίδια χωρίς νίκη.

Συνοπτικά στις τελευταίες πέντε ομάδες τους:

Σε 206 ματς: 67 νίκες, 59 ισοπαλίες, 80 ήττες.

Τι καλείται να κάνει στην Πάφο FC;;;

Με μόλις ένα βαθμό στις πρώτες 4 αγωνιστικές ο Κροάτης καλείται να δημιουργήσει ένα συμπαγές σύνολο που θα είναι ικανό να διεκδικεί όλα τα παιχνίδια ανεξαιρέτως.

Θα τα καταφέρει;;; Ίδωμεν…

*Τα στοιχεία τα συλλέξαμε από την έγκυρη ιστοσελίδα Transfermarkt.com