Ο Κλεάνθης Σκορδής στο AthlitikaPress σε μια καυτή συνέντευξη που θα συζητηθεί

Από: Μαρίνα Σταύρου

Ο Παφιακός ξεκίνησε δυναμικά τη φετινή χρονιά τόσο στους άνδρες, έφηβους και νεάνιδες, δείχνοντας ότι στην ομάδα της Επαρχίας που δικαίως αποκαλείται από τον κόσμο τόσα χρόνια ως το “Καμάρι της Πάφου” μπήκαν σωστά οι βάσεις.

Στον Παφιακό αν και η χρονιά ξεκίνησε με την απώλεια του Super Cup με “σφαγή” από τη διαιτησία όπως υποστηρίζουν όλοι στο σωματείο τίποτα δεν τους πτοεί και δηλώνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν ότι κινείται στον χώρο της πετόσφαιρας.

Πρωτάθλημα και Κύπελλο στους άνδρες, play-offs στις γυναίκες και πρωταθλητισμό στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα για να μάθουν τα παιδιά από τώρα να “μπαίνουν στη φωτιά” και να αντέχουν την πίεση του πρωταθλητισμού όπως λέει μιλώντας σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη ο αντιπρόεδρος του σωματείου και πρόεδρος του Τμήματος Γυναικών και Ακαδημιών, Κλεάνθης Σκορδής.

Η πρώτη ερώτηση δεν θα μπορούσε να ήταν άλλη από το πως ξεκίνησε η χρονιά αλλά και πως πήγε η προετοιμασία;

Στο ανδρικό Τμήμα κρατήσαμε τον κύριο κορμό και κάναμε κάποιες σημαντικές προσθήκες που θα μας βοηθήσουν ουσιαστικά. Φέραμε τον ακραίο βραζιλιάνο Willian και τον νεαρό διεθνή Νορβηγό Huus. Το ρόστερ ενισχύθηκε με τον διεθνή libero Παπαχριστοδούλου, και κεντρικούς Knezevic και Αντρέου.

Στο παιχνίδι με την Ομόνοια στο super cup, ο διαιτητής Κωνσταντινίδης κατά την γνώμη μου έκανε τραγικά λάθη που επηρέασαν την έκβαση του αποτελέσματος, έδειξε ασέβεια απέναντι στον Παφιακό, τον κόσμο και την Ιστορία του. Δεν τον καταγγείλαμε για τον απλό λόγο ότι δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα με την καταγγελία. Ούτε το κύπελλο θα μας δοθεί, αλλά ούτε θα βελτιώσει τις γνώσεις και συμπεριφορά του διαιτητή. Έχει αρμόδια επιτροπή στην ομοσπονδία, η οποία αν δουλεύει σωστά, θα δει τις φάσεις των τραγικών λαθών του και θα πράξει ανάλογα. Απλά λόγω αυτού του διαιτητή έχει καταγγελθεί το Σωματείο μας και σχεδόν όλοι οι πετοσφαιριστές από αυτόν και θα πάμε δικαστική στις 25 Οκτωβρίου με όλες τις οικονομικές και όχι μόνον συνέπειες προς εμάς και για αυτόν που έκανε τα τραγικά λάθη καμία μα καμία συνέπεια. Τα σχόλια δικά σας. Όπως και να έχει, εμείς κοιτάμε μπροστά και συνεχίζουμε στο Πρωτάθλημα όπως ξεκινήσαμε με την Ανόρθωση νικηφόρα και θα κοιτάμε  κάθε παιχνίδι με σοβαρότητα, ξεχωριστά και θα διεκδικούμε την νίκη.

Φέτος στόχος δεν είναι τίποτα άλλο από το νταμπλ και μια καλή πορεία στην Ευρώπη. Έχουμε πίστη στις δυνατότητές μας και πιστεύουμε ότι αυτό θα γίνει.

Καλή πορεία στην Ευρώπη σημαίνει αποκλεισμός της Μπενφίκα και ότι προκύψει με τον Ηρακλή ή κάτι ακόμη παραπάνω;

Συνειδητά επιλέξαμε το Chalenge Cup και όχι τυχαία. Πιστεύουμε ότι αν και δύσκολη ομάδα η Μπενφίκα μπορούμε να την περάσουμε. Αυτό το παιχνίδι βλέπουμε στις 6 Νοεμβρίου  και όχι το επόμενο. Στόχος για τον Παφιακό είναι πάντα η νίκη, αν δεν έρθει τουλάχιστον θα διεκδικήσουμε 2 σετ για να πάρουμε την πρόκριση στην έδρα μας στις 13 Νοεμβρίου.

Υπάρχει σε όλα τα τμήματα αυτή η νοοτροπία του νικητή;

Εγώ από τότε που ήρθα στο σωματείο, με την πρόσκληση του προέδρου Οικονομίδη θεωρώ ότι η ομάδα μας δεν μπορεί να διεκδικεί κάτι λιγότερο εκτός από πρωτάθλημα και κύπελλο. Αν δεν τραυματιζόταν ο Ασπιώτης θα παίρναμε και πριν δυο χρόνια το Πρωτάθλημα όπως έγινε και πέρυσι.

Πως βλέπετε το φετινό πρωτάθλημα;

Ανταγωνιστικό σίγουρα με πρώτα φαβορί τον Παφιακό και την Ομόνοια. Βέβαια η Σαλαμίνα, η Ανόρθωση και το ΑΠΟΕΛ είναι οι άλλες τρεις ομάδες που θα διεκδικήσουν είσοδο στα play-offs. Έχω πίστη στην ομάδα μου και πιστεύω πως εύκολα ή δύσκολα θα παίρνουμε τα παιχνίδια για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τους στόχους μας.

Ποιο είναι το φετινό ατού της ανδρικής ομάδας;

Σίγουρα η ομαδικότητα και το ότι έχει κρατηθεί ο βασικός κορμός της ομάδας άρα διατηρήσαμε και την ομοιογένεια. Σε λίγο χρονικό διάστημα, με το που οι ξένοι θα μπουν απόλυτα στο κλίμα του Κυπριακού Πρωταθλήματος, πιστεύω θα δούμε ακόμη μεγαλύτερο θέαμα από πλευράς της ομάδας και οι φίλοι του Παφιακού θα απολαύσουν ακόμη ωραιότερα παιχνίδια.

Με το γυναικείο Τμήμα τι γίνεται; Έγιναν σημαντικές προσθήκες κυρίως με τις τρεις Βραζιλιάνες. Τι να περιμένει ο κόσμος της Πάφου; 

Όταν αναλάβαμε το γυναικείο τμήμα είχαμε στόχο να ανέβουμε στην πρώτη κατηγορία πράγμα που το πετύχαμε έστω και αν υπήρχαν ακόμη και εντός της Διοίκησης κάποια διλήμματα για το αν πρέπει να το επιδιώξουμε ή όχι.

Με την  βοήθεια του κύριου μας χορηγού KORANTINA HOMES αλλά και υπόλοιπων υποστηρικτών, βάλαμε φιλόδοξους στόχους τόσο για φετινή χρονιά αλλά και για τα επόμενα 2 χρόνια.  Μπορεί να μας πουν ότι είμαστε τρελοί ή πετούμε στα σύννεφα, όμως έχουμε τοποθετήσει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, μελετήσαμε τις άλλες ομάδες και θέσαμε ως στόχο την είσοδό μας στα play-offs και το ξεκαθαρίζω για να το κατανοήσει και ο κόσμος.

Σίγουρα η Ανόρθωση είναι από τα φαβορί όπως και η ΑΕΚ και η ΑΕΛ αλλά και ο Απόλλωνας και η Ολυμπιάδα με τους οποίους θα κυνηγήσουμε την είσοδο στην τετράδα.

Πόσο αδύνατο μπορεί να χαρακτηριστεί το ρόστερ δεδομένου ότι δεν έχουμε όλες εκείνες τις Κύπριες παίκτριες που ενδεχομένως να θέλαμε, τα λεγόμενα “ηχηρά” ονόματα;

Καλό θα ήταν να είχαμε 2-3  Παφίτισσες με εμπειρία οι οποίες όμως στο παρόν στάδιο βρίσκονται στο εξωτερικό είτε για σπουδές είτε για εργασία. Θέλω να πιστεύω πως αυτές οι παίκτριες, όπως οι αδελφές Θεοτή για παράδειγμα, σε 1-2 χρόνια, θα επιστρέψουν στην ομάδα και θα δημιουργήσουν ένα δυνατό κορμό που με την προσθήκη κάποιων ξένων θα μπορεί η ομάδα να πάει και πιο ψηλά.

Για φέτος φέραμε από τη Βραζιλία τρεις πολύ καλές παίκτριες, μια πασαδόρο και δυο ακραίες. Η Ανθή επίσης, μόλις 23 ετών ως κεντρικός, η Λέσλη στα 21 που επέστρεψε από τις σπουδές της στη Λευκωσία, η Λίτσα Χαραλάμπους επίσης και μετά η ομάδα στελεχώνεται από παίκτριες από τις ακαδημίες.

Μπορεί να είναι μια νεανική ομάδα δεν παύει όμως να υπάρχει τόσο ο δυναμισμός όσο και ο ενθουσιασμός αλλά και το κίνητρο για τις παίκτριες μας να ανεβάσουν επίπεδο.

Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν δεν πάτε για μια αξιοπρεπή πορεία αλλά για διάκριση

Ξέρουμε που έχουμε αδυναμίες και που υστερούμε αλλά σε καμία περίπτωση δεν πάμε για μια αξιοπρεπή πορεία αλλά για είσοδο στην τετράδα. Προσωπικά είμαι από εκείνους που βάζουν υψηλούς στόχους, σίγουρα αναλύοντας τις δυνατότητες μας και σε καμία περίπτωση δεν βάζουμε πίεση στους προπονητές μας ή στις παίκτριές μας επειδή βάλαμε ψηλά τον πήχη.

Το να έχουμε ένα χαμηλό στόχο για να περάσουμε τη χρονιά δεν είναι στη δική μου φιλοσοφία και αν ήταν έτσι δεν θα βρισκόμουν στον Παφιακό.

Υπάρχει η ίδια φιλοσοφία με τον προπονητή της ομάδας;

Ο προπονητής, η Διοίκηση και ο Μέγα Χορηγός  καθόρισαν από κοινού τους στόχους για τους οποίους ενήμερες είναι και η ίδιες οι παίκτριες. Σίγουρα  το Καλοκαίρι είχαμε προσπαθήσει να εντάξουμε στην ομάδα και μια έμπειρη Κύπρια κεντρικό και δεν τα καταφέραμε αλλά αυτό δεν αλλάζει τον στόχο και το όραμα.

Ο προπονητής μας είναι ικανός, έμπειρος και πιστεύω θα αντεπεξέλθει στους στόχους της ομάδας.

Σας φοβίζουν ως Διοίκηση τα οικονομικά ανοίγματα; Πολλά τα μέτωπα και μεγάλοι οι στόχοι.

Δεν κάναμε καμία κίνηση που να αφήνει πίσω της χρέη. Σήμερα που μιλάμε είναι πληρωμένοι τόσο οι άντρες, όσο και οι γυναίκες μέχρι 30 Οκτωβρίου. Αποπληρώσαμε μάλιστα όλο το αθλητικό υλικό και υποχρεώσεις και δεν υπάρχουν καθόλου εκκρεμότητες πέραν κάποιων  λειτουργικών εξόδων.

Ο προϋπολογισμός έγινε μέσα από σοβαρή μελέτη. Στις 26 Ιουνίου στη μεγάλη συνάντηση των χορηγών μας στο Cap St. Georges βάλαμε τα πράγματα σε μια σωστή πορεία και σήμερα είμαστε ήδη στο 85% κάλυψης του φετινού προϋπολογισμού μας στους άντρες, τις γυναίκες και τις ακαδημίες μας για όλη τη χρονιά. Σίγουρα χρειαζόμαστε και την συνεισφορά των φιλάθλων μας αλλά και άλλων υποστηρικτών για πλήρη κάλυψη του προϋπολογισμού. Είμαι σίγουρος ότι θα την έχουμε.

Μιας και μιλήσατε για ακαδημίες θα θέλαμε να μας ξεδιπλώσετε και λίγο το όραμα της διοίκησης για τα παιδιά. 

Βάλαμε ένα στόχο πριν δυο χρόνια, να βελτιωθούμε και να ανεβάσουμε επίπεδο. Δηλώνω υπερήφανος γιατί σε αυτό το διάστημα καταφέραμε να αυξήσουμε τα παιδιά σε ποσοστό πέραν του 40%. Είναι γνωστό ότι τα παιδιά στην πετόσφαιρα δεν είναι εύκολο να ασχοληθούν πριν την πέμπτη-έκτη τάξη του δημοτικού, άρα δύσκολο είναι και για το άθλημα να προσελκύσει μεγάλους αριθμούς παιδιών.

Φέτος και στην Ακαδημία βάλαμε στόχους έστω και αν κάποιοι θεωρούν ότι είναι αναπτυξιακά τα πρωταθλήματα κυρίως στις μεγαλύτερες ηλικίες, έφηβους, νεάνιδες, παίδες, κορασίδες.

Στους έφηβους στόχος μας είναι η κατάκτηση του Πρωταθλήματος όσο και αν ακούγεται πιεστικός στόχος. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να λειτουργούν με την πίεση του πρωταθλητισμού και εμείς διαθέτουμε μια ολοκληρωμένη ομάδα η οποία μπορεί να βρεθεί στον τελικό. Στις 13/10 σε ένα συναρπαστικό παιγνίδι με τη Ν.Σαλαμίνα που είναι μια απο τους διεκδικητές του πρωταθλήματος, οι έφηβοι μας με μια φανταστική εμφάνιση και απόδοση κέρδισαν 3-0 δείχνοντας το τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Αναφορικά με τα υπόλοιπα τμήματα στόχος μας είναι η είσοδος στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της χρονιάς και στα play offs να διεκδικήσουμε όσο πιο ψηλή θέση γίνεται. Στα Τμήματα παμπαίδων και παγκορασίδων στόχος είναι η εκμάθηση του αθλήματος, να απολαμβάνουν αυτό που κάνουν τα παιδιά και σιγά σιγά να μπαίνουν σε αγωνιστικούς ρυθμούς.

Αλήθεια πως άλλαξε ο προπονητής αντρών,  όντας πρωταθλητής;

Κάθε προπονητής που έρχεται σε μια ομάδα έρχεται με ένα συμβόλαιο. Με τη λήξη του διαπραγματεύεται και είτε ανανεώνει είτε όχι. Από πλευράς μας υπήρξε πρόθεση για να ανανέωση αλλά ο ίδιος την απέρριψε. Κάναμε διαπραγμάτευση την οποία και πάλι δεν δέχθηκε και χώρισαν οι δρόμοι μας. Για μένα ιδανικό είναι κάποια στιγμή στον Παφιακό όταν υπάρχουν φυσικά και οι κατάλληλες οικονομικές συνθήκες, να έρθει ένας προπονητής ο οποίος να έχει όραμα και όρεξη για δουλειά και να μείνει στην ομάδα τουλάχιστον 3-5χρόνια και να βοηθήσει στην οργάνωση και κτίσιμο των ομάδων από τη βάση.

Με τον Χαραλαμπίδη τι έγινε; Πως και δεν ήρθε στον Παφιακό και πήγε στην Ανόρθωση με την επιστροφή του στην Κύπρο;

Είμαι σίγουρος ότι κάποια στιγμή η πόρτα του Παφιακού θα ανοίξει και για τον Χαραλαμπίδη αν το επιθυμεί και ο ίδιος. Για μας είναι χαρά να παίζουν στην ομάδα Παφίτες πετοσφαιριστές.

Επιθυμία της διοίκησης για φέτος ήταν να είναι στον Παφιακό και ο Αντώνης Αντωνίου Μίντζης και ο Μαρίνος Παπαχριστοδούλου. Έγινε και στους δυο πρόταση την οποία αποδέχθηκε μόνο ο Μαρίνος και για κάποιες μικρές οικονομικές διαφορές δεν έγινε αποδεκτή  η πρόταση και από τον Αντώνη.

Ο Αντώνης είναι φίλος και μελλοντικά μπορεί να ξανά επιστρέψει στον Παφιακό. Όσον αφορά τον Χαραλαμπίδη δεν θέλω να επεκταθώ, να πω ότι εμείς είχαμε πρόθεση να τον εντάξουμε στο δυναμικό μας αλλά  επέλεξε να είναι ο βασικός Limbero στην Ανόρθωση. Θέλω να πιστεύω πως κάποια στιγμή θα είναι στέλεχος του Παφιακού.

Τελευταίο μήνυμα για τον κόσμο;

Καλούμε τον κόσμο να αγκαλιάσει τις ομάδες μας γιατί φέτος θα έχουμε δυο πολύ ανταγωνιστικές ομάδες τόσο στους άντρες όσο και στις γυναίκες. Πρέπει όλοι υποχρεωτικά να βγάλουν κάρτες φιλάθλου για είσοδο τους στο γήπεδο . Επίσης χαρά μας θα ήταν να στηρίξουν και οικονομικά το Σωματείο αγοράζοντας  εισιτήρια διαρκείας που δεν υπερβαίνουν τα 50€ για τους άντρες, το ίδιο για τις γυναίκες και €80 αν είναι και για τα δύο τμήματα μας.

Με την ευκαιρία να ευχηθώ καλή επιτυχία σε όλα μας τα Τμήματα, σε όλους τους Αθλητές μας αλλά και να έχουμε ένα καλό, υγιές και δίκαιο πρωτάθλημα. Ο Παφιακός είναι παρόν και αντιπροσωπεύει την πόλη μας επάξια σε όλα τα επίπεδα.