Μπήκαμε στα “άδυτα” του Ν.Ο.Π.- Μεγάλη συνέντευξη με τον Πρόεδρο Στέφανο Μανώλη

Από: Μαρίνα Σταύρου

Ο Ναυτικός Όμιλος Πάφου είναι ένα σωματείο που εργάζεται εδώ και χρόνια αφιλοκερδώς και το οποίο αποτελείται από εθελοντές. Δραστηριοποιείται στη Πάφο από το 1976 και έχει ως έδρα το Δημοτικό Κολυμβητήριο “ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ”. Ο Όμιλος έχει ως απώτερο σκοπό την προώθηση του υγρού στίβου σε μικρά παιδιά στην Επαρχία Πάφου αφήνοντας μακριά από τους πειρασμούς και τους κινδύνους της εποχής μας.

Το Athlitika Press.com αναγνωρίζοντας τη διαρκή και άοκνη προσπάθεια των συντελεστών του Ναυτικού Ομίλου Πάφου θέλησε να μπει λίγο στα άδυτα των επιτυχιών του Ν.Ο.Π. συνομιλώντας με τον πρόεδρό του Στέφανο Μανώλη.

Συνέντευξη στην Άντρη Πηλέα* 

Πιο φάσμα δραστηριοτήτων καλύπτει ο Ν.Ο.Π.;

O Όμιλος μας είναι εγγεγραμμένος σε έξι (6) Ομοσπονδίες με τις  πιο κάτω Ομάδες και Ακαδημίες:

Κυπριακή Ομοσπονδία Κολύμβησης (ΚΟΕΚ)

Κολύμβηση

Ομάδα Κολύμβησης Ανδρών- Γυναικών, Ομάδα Κολύμβησης Εφήβων- Νεανίδων, Ομάδα Κολύμβησης Παίδων – Κορασίδων, Ομάδα Κολύμβησης Παμπαίδων και Παγκορασίδων Α΄, Ομάδα Κολύμβησης Παμπαίδων και Παγκορασίδων Β΄, Προαγωνιστική Ομάδα Κολύμβησης για παιδία κάτω των 12 Χρόνων, Σχολή  Κολύμβησης

 Υδατοσφαίριση

Ομάδα Υδατοσφαίριση Ανδρών, Ομάδα Υδατοσφαίριση Εφήβων, Ομάδα Υδατοσφαίριση Παίδων, Ομάδα Υδατοσφαίριση Μίνι Παίδων Σχολή Υδατοσφαίρισης,

Κυπριακή Ομοσπονδία Κανο- Καγιακ

Ομάδα Κανό Καγιάκ, Ομάδα Μίνι Καγίακ.

Κυπριακή Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία (ΚΙΟ)

Ομάδα Ιστιοπλοΐα

Κυπριακή Ομοσπονδία Τριάθλου

Ομάδα Τριάθλου.

Κυπριακή Ομοσπονδία Κωπηλασίας

Ομάδα Κωπηλασίας

Κυπριακή Ομοσπονδία Dragon Boat

Ομάδα Dragon Boat

Πόσους αθλητές έχει εγγεγραμμένους στα μητρώα του; 

Υπό την αιγίδα του Ομίλου στα αγωνιστικά τμήματα αθλούνται όλο το χρόνο 200 παιδιά – αθλητές από την επαρχία μας, από ηλικίες 8 μέχρι 18 χρονών. Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο, τα παιδιά που αθλούνται στον Όμιλο ξεπερνούν τα 500, καθώς στα ήδη υπάρχοντα προστίθενται πέραν των 300 παιδιών που επιθυμούν να μάθουν να κολυμπούν, πράγμα που μόνο ο Ναυτικός Όμιλος Πάφου μπορεί να προσφέρει στα παιδιά της επαρχίας μας.

Ο Ναυτικός Όμιλος Πάφου, στην παρούσα φάση, απασχολεί σε συνεχή βάση 7 έμμισθους προπονητές, γραμματειακό προσωπικό καθώς και καθαρίστρια για το κολυμβητήριο Πάφου ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες προχωρεί στην πρόσληψη εκτάκτων γυμναστών-προπονητών για να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργούνται. Επίσης κατά την καλοκαιρινή περίοδο προχωρεί στην ενοικίαση πισίνας 50 μέτρων από το Δήμο Γεροσκήπου, για καλύτερη προετοιμασία των αθλητών του και ανάπτυξη των σχολών κολύμβησης και υδατοσφαίρισης στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Πάφου .

Ποιοι είναι οι φετινοί σας στόχοι;

Οι στόχοι του Ομίλου για  την νέα χρόνια 2018-2019 στην κολύμβηση είναι η κατάκτηση του Πρωταθλήματος στην ανοικτή θάλασσα στους Παγκύπριους αγώνες στην Λάρνακα 6 και 7 Οκτωβρίου 2018.

Η συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερους αθλητές (κολυμβητές) του Ομίλου μας  στους Πολυεθνείς, Μεσογειακούς και Βαλκανικούς αγώνες νέων.

Η κατάκτηση  της 3ης θέσης στους διασωματειακούς και μιας εκ των 2 πρώτων θέσεων στα πρωταθλήματα κατηγοριών, στην κατηγορία των νέων και παίδων το 2019.

Οι βραβεύσεις όσων των δυνατόν περισσότερων αθλητών στις βραβεύσεις της Ομοσπονδίας Κολύμβησης κατά τη διάρκεια των επίσημων βραβεύσεων. Η ανάδειξη του καλύτερου κολυμβητή 2018 στην κατηγορία Παίδων και Παγκορασίδων Β΄ .

Η συμμετοχή αθλητών μας στους Πανευρωπαικούς  και Μεσογειακούς αγώνες νέων ανοικτής θάλασσας.

Η συμμετοχή αθλητών μας σε κοινή προετοιμασία με το Ναυτικό Όμιλο Χανίων στη Κρήτη και τη συμμετοχή τους στα Βενιζέλεια 2019 κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

 Στην υδατοσφαίριση στόχος μας είναι η κατάκτηση του Πρωταθλήματος και του Κυπέλλου στις κατηγορίες των Ανδρών – Νέων και Παίδων καθως και η συμμετοχή αθλητών μας σε κοινή προετοιμασία στο εξωτερικό (Ελλάδα).

Στο Κανόε Καγίακ  και την Ιστιοπλοία στοχεύουμε στη βελτίωση των συνθηκών προπόνησης και στην αύξηση των αθλητών. Η επαναδραστηριοποίηση του τμήματος της Ιστιοπλοΐας μετά από χρόνια και το οποίο φιλοδοξούμε να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα τμήματα του Ομίλου

Στο Τρίαθλο έχουμε ως επιδίωξη την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Η διεξαγωγή 2 αγώνων στην Επαρχία μας  Sprint Triathlo τον μήνα Μάιο 2019  και του Aqua Athlo τον μήνα Ιούνιο και μ τους 2 αγώνες εντεταγμένους στο καλεντάρι της Ομοσπονδίας Τριάθλου.

Ζητώντας σας μια αναδρομή των τελευταίων χρόνων, και της περυσινής χρονιάς, πόσο ικανοποιημένοι είσαστε ως Δ.Σ. από την πορεία του Ναυτικού Ομίλου; 

 Αναλογικά με το μέγεθος μας ως Όμιλος είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι με τις επιτυχίες των αθλητών και των ομάδων μας τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα της περσινής χρονιάς 2017-2018 όπου οι στόχοι που είχαμε βάλει έχουν επιτευχθεί.

 Οι σημαντικότερες επιτυχίες του Ομίλου:

Κολύμβηση

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος στην κατηγορία των ανδρών στην ανοικτή θάλασσα το 2017.

Η κατάληψη της 3ης θέσης στην κατηγορία των Παίδων- Κορασίδων στο Παγκύπριο πρωτάθλημα κατηγοριών τον Ιούλιο και της 5ης Θέσης στο Παγκύπριο πρωτάθλημα Ανδρών και Γυναικών για πρώτη φορά στα χρονικά του Ομίλου

Οι παγκύπριες επιδόσείς που πέτυχαν οι κολύμβητές μας στην κατηγορίες τους.

Η ανάδειξη καλύτερων κολυμβητών –υδατοσφαιριτών  στις διάφορες κατηγορίες  στη τελετή βράβευσης της Ομοσπονδίας Κολύμβησης.

Η συμεττοχή των  κολύμβητών στις εθνικές ομάδες και η αποστολή τους στο εξωτερικό.

Υδατοσφαίριση

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος στην κατηγορία των ανδρών για 3 συνεχόμενα χρόνια 2014, 2015 και 2016 και του κυπέλλου το 2017.

Η συμμετοχή  στο τελικό του Κυπέλλου 2018 και η κατάληψη της 3η θέσης της ομάδας των Ανδρών.

Η κατάκτηση του πρωταθλήματος στην κατηγορία των νέων το 2018.

Η συμμετοχή στο τελικό του Κυπέλλου 2018 στην κατηγορία των παίδων.

Ιστιοπλοΐα – Κανόε Καγίακ 

Η βελτίωση των συνθηκών προπόνηση και η αύξηση των αθλητών. Η επαναδραστηριοποίηση του τμήματος της Ιστιοπλοΐας μετά από χρόνια και το οποίο φιλοδοξούμε να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα τμήματα του Ομίλου. Για το λόγο αυτό έχουμε επιδιορθώσει όλα τα σκάφη του Ομίλου και επιπλέον το Σάββατο 20 Οκτωβρίου προγραμματίζουμε να διοργανώσουμε μια εκδήλωση στο χώρο μας, στη θαλάσσια περιοχή της Γεροσκήπου, με σκοπό ο κόσμος της Πάφου να γνωρίσει το άθλημα της Ιστιοπλοΐας. Η όλη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αφού εξασφαλισθούν οι απαραίτητες άδειες από τους αρμόδιους φορείς της Επαρχίας μας. Παράλληλα ο Όμιλος για την ανάπτυξη του τμήματος έχει προβεί και σε παραγγελία αριθμών σκαφών τύπου Optimist προκειμένου να είναι έτοιμος να καλύψει τις μελλοντικές του ανάγκες και να εκσυγχρονίσει τον στόλο του προκειμένου τα παιδιά που θα ασχοληθούν να μπορούν να συμμετάσχουν στους αγώνες του Παγκύπριου Πρωταθλήματος.

Τρίαθλο

  Η κατάκτηση της 2ης Θέσης στην γενική κατάταξης της Ομάδας Τριάθλου το 2016 και 2017.

Τι δυσκολίες αντιμετωπίζει ένα Δ.Σ. Ναυτικού Ομίλου δεδομένου ότι η κολύμβηση δεν τυγχάνει τόσο μεγάλης προβολής άρα είναι δυσκολότερο να συγκεντρωθούν χρήματα από χορηγίες;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα μας είναι το Οικονομικό για το λόγο ότι ως Ναυτικός Όμιλος δεν έχουμε άλλα έσοδα εκτός από τα δίδακτρα των αθλητών μας και τις μικρές χορηγίες του ΚΟΑ (οι οποίες κάθε χρόνο όλο και μειώνονται) και Δήμου Πάφου και τα οποία επαρκούν για να καλύπτουν τους μισθούς των προπονητών μας, του γραμματειακου προσωπικού και της καθαρίστριας. Η γνώση του κόσμου για τα αθλήματα που βρίσκονται κάτω από την αιγίδα του Ομίλου και η προβολή του από τα ΜΜΕ της Επαρχίας για να γνωρίζουν το έργο που επιτελούμε με σκοπό να μας βοηθήσουν να μεγαλώσουμε και να ασχοληθούν όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά με τα αθλήματα του υγρού στίβου. Εδώ σημειώνω ότι είναι η πρώτη φορά στα 8 χρόνια που είμαι μέλος του Ομίλου που ένα έντυπο ασχολείται σοβαρότητα και εντιμότητα με την προβολή των δραστηριότητες του Ομίλου.

 Επιπλέον τα κυριότερα μας έξοδα κάθε χρόνο  εκτός από τους μισθούς  και τα οποία προσπαθούμε να καλύψουμε από διάφορες χορηγίες και εκδηλώσεις που διοργανώνουμε και είναι:

Η μίσθωση λεωφορείων καθώς όλοι οι αγώνες γίνονται εκτός Πάφου

Η ενοικίαση διαδρομών στο κολυμβητήριο Γεροσκήπου (η χρέωση ανέρχεται στα 30 ευρώ ανά κολυμβητή κατά του καλοκαιρινούς μήνες που παραμένει ανοικτό

Η διεξαγωγή αγώνων τριάθλου όπου τα έξοδα καλύπτονται από τον Όμιλο.

Από την υλικοτεχνική υποδομή είσαστε ευχαριστημένοι;

Δεν είμαστε ευχαριστημένοι γιατί ως πόλη έχουμε 3 κολυμβητήρια 1 των 25μ στην Πάφο και 2 των 50μ το ένα στην Γεροσκήπου (ανήκει στο Δήμο) και το άλλο στην Πέγεια ανήκει στην εταιρεία Λεπτός και λειτουργεί μόνο το κολυμβητήριο 25μ στην Πάφος για όλο το χρόνο και τα άλλα 2 μόνο τους καλοκαιρινούς. Συγκεκριμένα το κολυμβητήριο στη Γεροσκήπου λειτουργεί από τα μέσα Μαρτίου μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου από. Εδώ σημειώνουμε ότι η χορηγία από τον ΚΟΑ δίνεται μόνο στο Δήμο Πάφου για να λειτουργεί το κολυμβητήριο όλο το χρόνο. Επιπλέον όλοι οι αγώνες –πρωταθλήματα κολύμβησης διεξάγονται σε κολυμβητήρια 50μ στη Λεμεσό και στη Λάρνακα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ο όμιλος να προχωρεί στην ενοικίαση διαδρομών στο κολυμβητήριο Γεροσκήπου  για τους αθλητές της κολύμβησης προκειμένου να μπορούν να πετύχουν το καλύτερο.

Δεν έχουμε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις όπως οι υπόλοιποι Όμιλοι αλλά τα γραφεία μας συστεγάζονται με τους υπαλλήλους του Δήμου στο Δημοτικό Κολυμβητήριο.

Τα τμήματα του Ομίλου Ιστιοπλοΐας , Κανο –Καγιακ, Κωπηλασίας, Dragon Boat δραστηριοποιούνται στη θαλάσσια περιοχή της Γεροσκήπου σε ανύπαρκτες εγκαταστάσεις. Την περίοδο αυτή γίνεται μια προσπάθεια για βελτίωση του χώρου αυτού και η οποία θα αναδείξει τον χώρο αυτό ως κέντρο ναυταθλητισμού της επαρχίας μας.

 Τέλος διεξάγουμε ένα διαρκή αγώνα επιβίωσης

 Ένα σύντομο μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε σε γονείς και αθλητές;

 Θα ήθελα οι γονείς μαζί με τα παιδιά τους να εμπιστευτούν τους προπονητές του Ομίλου , να προσπαθήσουν να προσαρμόσουν τα προγράμματα των φροντιστηρίων των παιδιών τους να προπονούνται όσο το δυνατόν περισσότερες φορές την εβδομάδα και να καλλιεργήσουν το πνεύμα της ομαδικότητας, αγάπης και αλληλοσεβασμού μεταξύ των αθλητών

Επιπλέον να ευχαριστήσω θερμά όλους τους φίλους του Ομίλου που προφέρουν ο καθένας με τον δικό του τρόπο βοήθεια είτε οικονομική είτε εθελοντική βελτιώνοντας έτσι την δυναμική παρουσία του ΝΟΠ στην Επαρχία μας και στο χώρο του Ναυταθλητισμού.

Στο τέλος θα ήθελα να ενημερώσω τον κόσμο της Επαρχίας μας ότι η πισίνα του κολυμβητηρίου της Πάφου είναι θερμαινόμενη και το κολυμβητήριο λειτουργεί  καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου και τα μαθήματα κολύμβησης και υδατοσφαίρισης θα ξεκινήσουν για τη νέα χρονιά τη Δευτέρα 03 Σεπτεμβρίου.

*Συντάκτρια AthlitikaPress, Υπεύθυνη Ύλης Ακαδημιών και Αθλημάτων Ανάπτυξης