(ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ) Ένας ΠΑΦΙΤΗΣ ζει το όνειρο του ως προπονητής στις ακαδημίες της West Ham

Από: Γιώργος Γεωργίου

Ο λόγος για τον 25χρονο Γιώργο Τοφαρίδη, ο οποίος κατάγεται από την Πάφο και σήμερα ζει το όνειρο του, καθώς εδώ και τρία χρόνια εργάζεται ως προπονητής/αναλυτής στα αναπτυξιακά τμήματα ποδοσφαίρου της West Ham, στην Αγγλία. Ο Γιώργος με τα χαράς μίλησε στο «AthlitikaPress» και αναφέρθηκε στις εμπειρίες που αποκόμισε από την δουλειά του στην αγγλική ομάδα και όχι μόνο….

Διαβάστε αναλυτικά όσα μας δήλωσε:

-Ποια ήταν η πρώτη ενασχόληση σου με το ποδόσφαιρο;

Γεννήθηκα στον Καναδά και αμέσως μετακομίσαμε στην Κύπρο όπου μεγάλωσα στην Πάφο. Μ’ άρεσε το ποδόσφαιρο πάρα πολύ από μικρός. Αρχικά πήγα στις ακαδημίες του OLYMPICO στην Πάφο και στα 13 μου χρόνια με είδε η Nottingham Forest. Με κάλεσαν στις ακαδημίες τους για δοκιμαστικά. Στα 14 μου σε ένα κάμπ που πήγα με είδε μια ομάδα από την Ολλανδία στην οποία πήγα για δοκιμαστικά. Το αποτέλεσμα ήταν στα 14 μου να μετακομίσω μόνιμα στην Ολλανδία όπου έμεινα μέχρι τα 19 μου χρόνια. Στην συνέχεια επέστρεψα στην Κύπρο λόγω της στρατιωτικής μου θητείας και συνέχιζα να παίζω για άλλα δύο χρόνια ποδόσφαιρο, ωστόσο διάφοροι λόγοι που δεν είναι της ώρας να τους πούμε με έκαναν να σταματήσω.

-Πότε αποφάσισες να σταματήσεις οριστικά το ποδόσφαιρο;

Στην Κύπρο έμεινα για δύο σεζόν, όπου και κατάλαβα ότι το ποδόσφαιρο εκεί και αν είσαι καλός παίκτης δεν εξαρτάται μόνο από εσένα αν θα παίξεις ποδόσφαιρο, αλλά από πολλούς άλλους παράγοντες. Στα 21 μου σταμάτησα οριστικά το ποδόσφαιρο αλλά συνέχισα στο άθλημα βοηθώντας νεαρούς παίκτες.

-Πως μπήκε η προπονητική στην ζωή σου;

Σπούδασα Football Studies σε πανεπιστήμιου του Σαουθάμπτον. Κατά την διάρκεια των σπουδών μου έκανα διάφορα σεμινάρια προπονητικής, σκάουτινγκ και performance analysis παιχνιδιών. Παράλληλα, δούλεψα σαν αναλυτής σε μια εταιρεία και σαν προπονητής σε διάφορα σχολεία του Σαουθάμπτον.

-Πως προέκυψε η δουλειά που έχεις τώρα στην West Ham;

Όταν τελείωσα τον δεύτερο χρόνο των σπουδών είχα την ευκαιρία να πάω στην Άρσεναλ και την West Ham. Έτσι διέκοψα τις σπουδές μου ένα χρόνο, έκανα gap year και πήγα να δουλέψω. Από την  West Ham η πρόταση ήταν καλύτερη και ήταν στο πόστο που ήθελα και πιστεύω είμαι πιο καλός. Πλέον είμαι προπονητής στην ακαδημία και παράλληλα αναλυτής. Επίσης, πήρα και το πτυχίο μου και ανανέωσα το συμβόλαιο μου με τα «σφυριά».

-Ζεις από κοντά και καθημερινά τα αναπτυξιακά τμήματα της West Ham. Σε ποιο τομέα πιστεύεις υστερούν οι ακαδημίες στην Κύπρο σε σχέση μ’ αυτές της Αγγλίας;

Σίγουρα δεν είναι μόνο ένας τομέας, θα σας πω τους κυριότερους. Στην Κύπρο κατά την δική μου άποψη θεωρούμε σημαντικότερη και δίνουμε μεγαλύτερο βάρος στην νίκη ενός παιχνιδιού ή την κατάκτηση κάποιου τουρνουά. Θα έπρεπε να βοηθήσουμε τους παίκτες να αναπτυχθούν και να εφοδιαστούν με τα απαραίτητα προσόντα ώστε να μπορέσουν να παίξουν στην πρώτη ομάδα και να κάνουν καριέρα στο ποδόσφαιρο. Αυτό συμβαίνει ακόμα και στις μικρότερες ηλικίες. Μου έτυχε να παρακολουθήσω στην Κύπρο παιδιά 7-8 χρονών όπου οι προπονητές πιάστηκαν στα χέρια. Επίσης, στην Κύπρο πιστεύω ότι χειραγωγούμε με κάποιο τρόπο τα παιδιά προσπαθώντας να τους επιβάλουμε τι θα κάνουν με την μπάλα και πώς θα παίξουν, δημιουργώντας παίκτες-ρομπότ. Αντιθέτως, στην Αγγλία προσπαθούμε να ενθαρρύνουμε τα παιδιά για να πάρουν τα ρίσκα και να μην φοβούνται να κάνουν λάθη, να εκφραστούν ελεύθερα και να επιδείξουν το ταλέντο τους με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Παράλληλα, θέτοντας τους καινούργιες προκλήσεις κάθε φορά, οι οποίες θα τους βοηθήσουν να βελτιωθούν και να δείξουν τον καλύτερο τους εαυτό.

-Σαν προπονητής που είσαι, ποια είναι η γνώμη σου για τον Κύπριο ποδοσφαιριστή;

Θεωρώ ότι υπάρχει στην Κύπρο ταλέντο, όπως βέβαια παντού, αλλά κάπου σταματά να αναπτύσσεται όταν ξεκινάμε να ερχόμαστε απέναντι σε πιο δύσκολα εμπόδια. Πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί και συνάμα πιο απαιτητικοί από τον εαυτό μας. Πρέπει να ανεβάσουμε τον πήχη. Τα θέματα με τους ξένους ποδοσφαιριστές είναι γνωστά, κάπου όμως θεωρώ ότι έχει παραγίνει μ’ αυτή την δικαιολογία των ξένων.  Δεν γίνεται για το δικό μας πρόβλημα να ρίχνουμε ευθύνες κάποιου άλλου. Πρέπει εμείς να γίνουμε καλύτεροι, με σκληρή δουλειά. Αν είμαστε μία φορά καλοί και νιώθουμε ότι αδικούμαστε, να προσπαθήσουμε να γίνουμε 2 και 3 φορές καλύτεροι από τους ξένους παίκτες. Επιμονή, υπομονή και κάτω το κεφάλι. Μόνο έτσι.

-Ποιες ομάδες υποστηρίζεις σε Κύπρο και Αγγλία;

Μεγαλώνοντας πάντα μου άρεσε να παρακολουθώ το αγγλικό πρωτάθλημα, χωρίς όμως να υποστηρίζω κάποια συγκεκριμένη ομάδα. Στην πορεία όμως και έχοντας την ευκαιρία να δουλέψω έστω και λίγο με παίκτες που τώρα είναι στην πρώτη ομάδα, τώρα είμαι με την West Ham. Στην Κύπρο ήμουν πάντα με τον ΑΠΟΕΛ.

-Θα ήθελες κάποτε να δουλέψεις ως προπονητής στην Κύπρο;

Απολαμβάνω πάρα πολύ αυτό που κάνω αυτή την στιγμή στην Αγγλία, τις προκλήσεις που έχω και όλα αυτά που μαθαίνω καθημερινά μέσα από την δουλειά μου. Φυσικά κάποια μέρα θα ήθελα να δουλέψω στην Κύπρο, να προσφέρω στο Κυπριακό ποδόσφαιρο και στους Κύπριους ποδοσφαιριστές. Εξάλλου ένας από τους κυριότερους λόγους που σταμάτησα να παίζω ποδόσφαιρο και ακολούθησα τον δρόμο της προπονητικής ήταν για να προσπαθήσω κάποια μέρα να βοηθήσω και να δώσω τις ευκαιρίες που πιστεύω δεν είχα εγώ σαν ποδοσφαιριστής.

-Μέχρι που φθάνουν οι στόχοι σου; Ποιο είναι το όνειρο σου;

Όσο και αν με εξιτάρει και με ενθουσιάζει να εργαστώ σε μεγάλες ακαδημίες στον κόσμο όπως η Μπαρτσελόνα, θεωρώ πιο ουσιώδες για μένα προσωπικά να καταφέρω να δημιουργήσω μια μεγάλη ακαδημία στην Κύπρο. Μια ακαδημία η οποία θα δίνει την ευκαιρία σε νεαρούς ποδοσφαιριστές να ζήσουν και να διεκδικήσουν τα όνειρα τους και τις φιλοδοξίες τους προωθώντας τους όχι μόνο στην Κύπρο αλλά και στο εξωτερικό. Επίσης κάποια μέρα θα ήθελα να εργαστώ ως προπονητής σε μια μεγάλη ομάδα της Ευρώπης.