Μουντιάλ 2018: Ο αποκλεισμός της Γερμανίας από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία του θεσμού 

Από: Μαρίνα Σταύρου

Η ήττα με 2-0 από τη Νότιο Κορέα και ο αποκλεισμός της Γερμανίας από την φάση των Ομίλων δεν αποτελεί μόνο μεγάλη έκπληξη αυτού του Μουντιάλ, αλλά μια από τις μεγαλύτερες που σημειώθηκαν στην ιστορία του θεσμού.

Αυτό γιατί τα «πάντσερ» όχι μόνο αποτελούν μόνιμα ένα από τα μεγάλα φαβορί για κατάκτηση του τροπαίου αλλά και για το γεγονός ότι δεν αποκλείστηκαν ποτέ από τη φάση των Ομίλων τα τελευταία 80 χρόνια. Ακόμη και τότε, το 1938 όταν αποκλείστηκε από την πρώτη φάση, όλο το τουρνουά είχε γίνει με τη μορφή των νοκ-άουτ αγώνων, και οι Γερμανοί είχαν αποκλειστεί από την Ελβετία χάνοντας με 4-2 σε επαναληπτικό αγώνα.

Το εντυπωσιακό είναι πως η Γερμανία από το 1954 και μετά είχε μόνιμη θέση στην 8άδα και τα τελευταία 4 Μουντιάλ μόνιμη θέση στην 3άδα. Επίσης εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι αποκλείστηκε χάνοντας κατά την τελευταία αγωνιστική από μια ομάδα που είχε ήδη αποκλειστεί και ήταν ουσιαστικά αδιάφορη.

Ωστόσο, όπως έγραψε και το ΚΥΠΕ πριν την έναρξη του Μουντιάλ, από το Μουντιάλ του 2002 σε Κορέα και Ιαπωνία, όλες οι πρωταθλήτριες κόσμου με εξαίρεση την Βραζιλία του 2006, στην επόμενη διοργάνωση αποκλείονταν από την πρώτη φάση του θεσμού. Αυτό έγινε με την Γαλλία που ήταν πρωταθλήτρια κόσμου το 1998 και αποκλείστηκε νωρίς το 2002, την Ιταλία που αποκλείστηκε στην πρώτη φάση το 2010, την Ισπανία το 2014 και την Γερμανία φέτος.

Αξίζει πάντως να καταγραφεί η παρουσία της Γερμανίας στην ιστορία των Μουντιάλ για να διαφανεί το μέγεθος της φετινής αποτυχίας: