Στην τελική ευθεία οι Μεσογειακοί, ξεκινά την Τετάρτη ο στίβος 

Από: Μαρίνα Σταύρου

Η αντίστροφη μέτρηση για την ολοκλήρωση των 18ων Μεσογειακών Αγώνων αρχίζει από την Τετάρτη αφού στη μάχη μπαίνουν και τα τελευταία αγωνίσματα.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η έναρξη των αγώνων του στίβου, στο στάδιο στίβου στο Καμπκλάρ. Ο κλασικός αθλητισμός έχει προσφέρει στην Κύπρο, στην ιστορία των Μεσογειακών Αγώνων, τα περισσότερα μετάλλια, συνολικά 20 από τα 43, οκτώ από τα οποία χρυσά.
Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος της ΕΑΚ Αργύρης Αργυρού, από νωρίς το πρωί της Τετάρτης (10:15) οι αθλητές του στίβου θα κληθούν να εξασφαλίσουν πρόκριση για τους τελικούς των αγωνισμάτων τους. Από τα πρωινά αγωνίσματα ξεχωρίζουν σαφέστατα οι συμμετοχές του 8ου Ολυμπιονίκη στο Ρίο, Απόστολου Παρέλλη, στον προκριματικό της δισκοβολίας (11:30 ώρα Κύπρου), αλλά και της αθλήτριας με τα περισσότερα μετάλλια σε Μεσογειακούς Αγώνες (5), της Ελένης Αρτυματά, η οποία θα κυνηγήσει πρόκριση στον τελικό των 400μ. (12:00).

Από τα πρωινά αγωνίσματα την πρόκρισή τους για τον τελικό θα επιχειρήσουν ο κάτοχος της παγκύπριας επίδοσης στα 1.500μ. Αμίν Χαντίρι και ο ανεβασμένος τελευταία Χρίστος Δημητρίου. Επίσης, για την υπέρβαση θα παλέψει η Καλλιόπη Κουντούρη.   Στο απογευματινό πρόγραμμα ξεχωρίζει αναμφίβολα ο τελικός του μήκους, με την κάτοχο του τίτλου από τη Μερσίνη, Νεκταρία Παναγή, να κυνηγά όχι μόνο θέση στο βάθρο, αλλά και κάτι καλύτερο από την ατομική της επίδοση των 6,66μ. Βελτίωση, αλλά και καλό πλασάρισμα είναι ο στόχος και της νεαρής Φιλίππας Φωτοπούλου.

Η Κύπρος θα λάβει μέρος και σε άλλους τρεις τελικούς, με τους αθλητές να επιδιώκουν το καλύτερο δυνατό, φτάνοντας ή ξεπερνώντας αρχικά την ατομική τους επίδοση και αναλόγως δηλώσεων συμμετοχής, θα δουν αν μπορούν και για μετάλλιο. Στη σφυροβολία θα λάβει μέρος η Χρυστάλλα Κυριάκου, στα 3.000μ. στιπλ ο Νικόλας Φράγκου και στα 5.000μ. ο Αμίν Χαντίρι θα τρέξει δεύτερη κούρσα σε μία ημέρα.

Άλλοι έξι αθλητές θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν πρόκριση για τον τελικό του αγωνίσματός τους. Αυτοί είναι ο Παΐσιος Δημητριάδης, ο Ανδρέας Χατζηθεωρή και η Φιλίππα Φωτοπούλου στα 100μ., οι Ναταλία Χριστοφή, Δήμητρα Αραχωβίτη στα 100μ. με εμπόδια και η φορμαρισμένη Ναταλία Ευαγγελίδου στα 800μ. Σημαντική η απουσία της Ραμόνας Παπαϊωάννου από τους δρόμους ταχύτητας, αφού δεν ξεπέρασε τον τραυματισμό της, όπως και του Μίλαν Τραΐκοβιτς στα 110μ. εμπόδια, αφού θα βρίσκεται στο Ντάιαμοντ Λιγκ του Παρισιού.

Επίσης, δεν ταξίδεψε με την αποστολή ο δισκοβόλος Ανδρέας Χρίστου. Συνολικά, την πρώτη αγωνιστική ημέρα του στίβου, την Κύπρο θα εκπροσωπήσουν 15 αθλητές, με το αναλυτικό πρόγραμμα να είναι το ακόλουθο:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΙΒΟΥ (27/6/18)
11:15 Σφαιροβολία (Α) – προκριματικός
11:25 Μήκος (Α) – προκριματικός
11:30 Δισκοβολία (Α) – προκριματικός (Απόστολος Παρέλλης)
11:40 1.500μ. (Α) – ημιτελικός (Αμίν Χαντίρι, Χρίστος Δημητρίου)
12:00 400μ. (Γ) – ημιτελικός (Ελένη Αρτυματά, Καλλιόπη Κουντούρη)
12:20 400μ. (Α) – ημιτελικός
19:30 ΣΦΥΡΟΒΟΛΙΑ (Γ) – ΤΕΛΙΚΟΣ (Χρυστάλλα Κυριάκου)
20:00 400μ. εμπόδια (Α) – ημιτελικός
20:20 400μ. εμπόδια (Γ) – ημιτελικός
20:45 800μ. (Γ) – ημιτελικός (Ναταλία Ευαγγελίδου)
21:00 ΣΦΑΙΡΟΒΟΛΙΑ (Α) – ΤΕΛΙΚΟΣ
21:15 100μ. εμπόδια (Γ) – ημιτελικός (Ναταλία Χριστοφή, Δήμητρα Αραχωβίτη)
21:15 ΜΗΚΟΣ (Γ) – ΤΕΛΙΚΟΣ (Νεκταρία Παναγή, Φιλίππα Φωτοπούλου)
21:30 100μ. (Α) – ημιτελικός (Παΐσιος Δημητριάδης, Ανδρέας Χατζηθεωρή)
21:50 100μ. (Γ) – ημιτελικός (Ολίβια Φωτοπούλου)
22:10 3.000Μ. ΣΤΙΠΛ (Α) – ΤΕΛΙΚΟΣ (Νικόλας Φράγκου)
22:25 5.000Μ. (Α) – ΤΕΛΙΚΟΣ (Αμίν Χαντίρι)

Εκτός από τον στίβο, από την Τετάρτη αρχίζουν τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις άλλα τρία αθλήματα, η καλαθόσφαιρα 3Χ3, η ποδηλασία, το τζούντο και η πυγμαχία (σε ό,τι αφορά την Κύπρο). Στην καλαθόσφαιρα 3Χ3 η Κύπρος κληρώθηκε στον όμιλο με Πορτογαλία, Γαλλία και Τουρκία. Το παιχνίδι διαρκεί 10 λεπτά ή μέχρι τους 21 πόντους και στους Μεσογειακούς Αγώνες είναι τουρνουά κάτω των 23 ετών. Την Κύπρο εκπροσωπούν οι Χρίστος Πυρίλλης, Ορέστης Ανδρέου, Αριστείδης Χρίστου και Ιωάννης Πασιαλλής.

Την Τετάρτη, στις 18:20, είναι ορισμένος ο αγώνας των καλαθοσφαιριστών μας απέναντι στους Πορτογάλους.   Στην ποδηλασία, διεξάγεται την Τετάρτη ο επίπονος αγώνας δρόμου αντοχής, με τη συμμετοχή τριών Κύπριων αθλητών. Στις 11:00 το πρωί (ώρα Κύπρου) θα μπουν στην αφετηρία στην πόλη Βίλα Σέκα οι Αλέξανδρος Αγρότης και Ανδρέας Μιλτιάδης, μαζί με άλλους 68 αθλητές και θα κληθούν να διανύσουν απόσταση 143 χιλιομέτρων, μέσα στο δασώδες εθνικό πάρκο, σε ορεινή περιοχή, για να τερματίσουν από εκεί που ξεκίνησαν.

Στην ίδια αφετηρία θα βρεθεί στις 17:00 (ώρα Κύπρου) και η Άντρη Χριστοφόρου για τον δικό της δύσκολο αγώνα, ο οποίος θα είναι απόστασης 90 χιλιομέτρων, έχοντας συναγωνισμό 28 αθλητριών.   Στο τζούντο θα μπουν πρώτοι στη μάχη οι πιο ελαφροί αθλητές μας, αφού για την Τετάρτη το πρωί (11:00 ώρα Κύπρου) είναι προγραμματισμένοι οι προκριματικοί στα -66 κιλά ανδρών, με τον Χρίστο Τρικωμίτη να μας εκπροσωπεί (δηλώθηκαν συνολικά 13 αθλητές) και στα -48κ. γυναικών με συμμετοχή της Βασιλικής Κούρρη (δηλώθηκαν 12 αθλήτριες).

Στην πυγμαχία ο Ανδρέας Κόκκινος στην κατηγορία μέχρι 75 κιλά, έμαθε τον αντίπαλό του από τη Δευτέρ. Ο Κόκκινος θα επιχειρήσει την είσοδό του στα μετάλλια με νίκη επί του Σέρβου Τρίφουν Ντάσιτς, ο οποίος απέκλεισε τον Αιγύπτιο Αμπντελμονεΐμ με 3-0