Μουντιάλ 2018: Ουρουγουάη και Ρωσία περιμένουν Ισπανία και Πορτογαλία

Από: Μαρίνα Σταύρου

Οι ομάδες που εξασφάλισαν τις δύο πρώτες θέσεις του ομίλου, θα μάθουν σε λίγες ώρες (21:00 η κοινή ώρα έναρξης) τις αντιπάλους τους στους 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου – Οι Ίβηρες είναι τα φαβορί για να εξασφαλίσουν την πρόκριση από τον Β’ όμιλο, ωστόσο υπάρχει κι ο απρόβλεπτος παράγοντας που λέγεται Ιράν

Το πρώτο ερωτηματικό, όσον αφορά την τελική κατάταξη ενός εκ των 8 ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, βρήκε απάντηση καθώς Ουρουγουάη και Ρωσία κατέλαβαν τις δύο πρώτες θέσεις στον Α’ όμιλο και λίγο πριν τις 23:00 θα ξέρουμε τα δύο πρώτα ζευγάρια στη φάση των «16», που θα είναι και συνάμα τα δύο πρώτα μεγάλα νοκ άουτ παιχνίδια του τουρνουά.

Η λογική λέει ότι Ουρουγουάη και Ρωσία θα αναμετρηθούν με Ισπανία και Πορτογαλία που βρίσκονται στην πρώτη θέση του Β’ ομίλου σε μια απίστευτη ισοβαθμία του… τρόμου (υπάρχει πλήρη ισορροπία σε 6 από τα 7 κριτήρια της FIFA και η Ισπανία είναι αυτή τη στιγμή πρώτη λόγω fair play, καθώς έχει μία κίτρινη κάρτα λιγότερη από τους Πορτογάλους!), όμως δικαίωμα στο όνειρο έχει και το Ιράν που ακολουθεί με ένα βαθμό λιγότερο.

Η Ισπανία έχει το θεωρητικό προβάδισμα καθώς αντιμετωπίζει στο Καλίνιγκραντ το Μαρόκο που μετρά δύο ήττες και έχει ήδη αποκλειστεί, ενώ την ίδια ώρα στο Σαράνσκ η Πορτογαλία κοντράρεται με το Ιράν σε ένα πραγματικά καυτό παιχνίδι με τους Ιρανούς να έχουν στον πάγκο τους τον Πορτογάλο Κάρλος Κεϊρόζ!

Το μόνο σενάριο που έχει αποκλειστεί είναι αυτό της τριπλής ισοβαθμίας (Ισπανία και Πορτογαλία έχουν από 4 βαθμούς και το Ιράν 3), αλλά από κει και πέρα υπάρχουν πολλά που μπορούν να προκύψουν. Το πιο ακραίο; Να ηττηθεί η Ισπανία με δύο (ή και περισσότερα γκολ) από το Μαρόκο και την ίδια ώρα το Ιράν είτε να έρθει ισόπαλο με την Πορτογαλία [σ’ αυτή τη περίπτωση ομάδα του Σάντος θα είναι πρώτη και το Ιράν δεύτερο καθώς θα έχει 4 βαθμούς-όσους και η Ισπανία- αλλά η διαφορά τερμάτων της θα είναι μηδέν (τώρα έχει 1-1 γκολ), ενώ οι Ισπανοί θα έχουν αρνητικό συντελεστή (τώρα είναι στο 4-3)].

Αν όμως Ισπανία και Πορτογαλία φέρουν ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα (νίκη η ισοπαλία) με τον ίδιο αριθμό τερμάτων (τώρα αμφότερες έχουν από 4 βαθμούς, με 4-3 γκολ) δεν αποκλείεται η πρώτη και η δεύτερη θέση του ομίλου να κριθεί στις… κάρτες ή αν στο φινάλε των αγώνων η Ισπανία δεχθεί μία παραπάνω κίτρινη από την Πορτογαλία (τώρα έχουν 3 οι Πορτογάλοι και 2 οι Ισπανοί) να αναγκαστεί η FIFA να κάνει κλήρωση!!!

Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι ο πρώτος του Β’ ομίλου θα αγωνιστεί με την Ρωσία και ο δεύτερος με την Ουρουγουάη!

Αναλυτικά τα κριτήρια που ισχύουν στις ισοβαθμίες
1. Μεγαλύτερος αριθμός βαθμών από όλα τα παιχνίδια του ομίλου

2. Καλύτερη διαφορά τερμάτων από όλα τα παιχνίδια του ομίλου

3. Μεγαλύτερος αριθμός γκολ υπέρ από όλα τα παιχνίδια του ομίλου

Σε περίπτωση που δύο οι περισσότερες ομάδες είναι ισόπαλες μετά από την εφαρμογή των τριών πρώτων κριτηρίων, η κατάταξή τους καθορίζεται με βάση τα ακόλουθα κριτήρια:

4. Μεγαλύτερος αριθμός βαθμών από τα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν

5. Καλύτερη διαφορά τερμάτων από τα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν

6. Μεγαλύτερος αριθμός γκολ υπέρ από τα παιχνίδια μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν

7. Περισσότεροι πόντοι στην κατάταξη fair play που βασίζεται στις κίτρινες και κόκκινες κάρτες που δέχθηκαν οι ομάδες σε όλα τα παιχνίδια του ομίλου

Κίτρινη κάρτα: -1 πόντος

Έμμεση κόκκινη κάρτα: -3 πόντοι

Απευθείας κόκκινη κάρτα: -3 πόντοι

Κίτρινη κάρτα και ακολούθως απευθείας κόκκινη κάρτα: -5 πόντοι

8. Κλήρωση από τη FIFA