ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ: Roger Milla: Ο «παππούς» του Μουντιάλ

Από: Μαρίνα Σταύρου

Ένα από τα ομορφότερα πράγματα που μπορεί να προσφέρει ένα Μουντιάλ είναι η «ιστορία».

Μία ομάδα, ένα καλό τουρνουά, ακόμα και μία μόλις στιγμή καλή ή κακή είναι ικανή σε ένα Μουντιάλ να περάσει μια για πάντα στην ιστορία.

Οι άνθρωποι που έζησαν εκείνο το Μουντιάλ θα είναι πάντα τυχεροί αλλά η φύση του Μουντιάλ πάντα θα μαθαίνει στις επόμενες γενιές τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια.

Ένας από τους παίκτες που άφησαν το όνομά τους ανεξίτηλο στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων Ποδοσφαίρου είναι ο Roger Milla.

 Ο Roger Milla πανηγυρίζει μετά από γκολ

Roger Milla: Τα πρώτα βήματα

O πρώην Καμερουνέζος ποδοσφαιριστής γεννήθηκε στις 20 Μαΐου του 1952 και ήταν από τους πρώτους Αφρικανούς ποδοσφαιριστές που κατόρθωσαν να κάνουν καριέρα εκτός της ηπείρου και μάλιστα να γίνει από τους κορυφαίους παίκτες.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Milla αγωνίστηκε κυρίως στη Γαλλία και σε ομάδες όπως η Μονακό, η Βαλενσιέν, η Μπαστιά, η Σεντ Ετιέν και η Μονπελιέ.

Ήταν ένας δεινός εκτελεστής και σε 666 αγώνες που έδωσε ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, σκόραρε 405 φορές.

Την καριέρα του την ξεκίνησε στην Leopards Douala.

Οι πολύ καλές εμφανίσεις του αλλά και τα 45 γκολ που είχε πετύχει σε 58 αγώνες, τον οδήγησαν στην πρώτη του κλήση στην Εθνική ομάδα του Καμερούν το 1973.

 Ο Roger Milla σε νεαρή ηλικία

Ως χώρα, το Καμερούν δεν είχε να δείξει μέχρι τότε κάτι στο Μουντιάλ και το 1982 η πρώτη του συμμετοχή σε Μουντιάλ πέρασε απαρατήρητη.

Το 1984, συμμετείχε με το Καμερούν στους Ολυμπιακούς αγώνες του Los Angeles και λίγο αργότερα αποφάσισε να αποσυρθεί από την Εθνική ομάδα.

 Ο Roger Milla με αντίπαλο μετά τη λήξη ματς Η επιστροφή το 1990

Ωστόσο, το 1990 και αφού είχε επιστρέψει από τη Γαλλία στο Καμερούν σε ηλικία 38 ετών για να αγωνιστεί στην Tonnerre, δέχθηκε μία κλήση από τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας του Καμερούν.

Ο Paul Biya, προσπάθησε να πείσει τον Milla να επιστρέψει στην Εθνική ομάδα και να αγωνιστεί στο Μουντιάλ του 1990 στην Ιταλία.

Η απόφασή του να επιστρέψει, έμελλε να αλλάξει μια για πάντα τη ζωή του, να γίνει γνωστός σε όλο τον κόσμο και να υμνείται από τις επόμενες γενιές.

 Προσπέρασμα αμυντικού από τον Roger Milla Ο χορός που έχει γίνει μόδα σήμερα

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 σκόραρε τέσσερις φορές και έγινε ο γηραιότερος παίκτης που έχει σκοράρει σε Μουντιάλ αλλά αυτό που τον έκανε γνωστό σε όλο τον κόσμο ήταν οι πανηγυρισμοί του.

Ο Roger Milla σε κάθε γκολ του έτρεχε στο σημαιάκι του κόρνερ και χόρευε μπροστά στους οπαδούς.

Σήμερα, βλέπουμε πολλούς παίκτες να πανηγυρίζουν χορεύοντας, με αυτήν την όμορφη εικόνα να ξεκινά από τον Καμερουνέζο.

Σε εκείνο το Μουντιάλ, το Καμερούν κατόρθωσε να πραγματοποιήσει πολύ καλή πορεία και να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά που ήταν και η καλύτερη εμφάνιση αφρικανικής ομάδας στο Μουντιάλ έως τότε.

Οι εμφανίσεις του σε εκείνο το Παγκόσμιο Κύπελλο τον ανέδειξαν, για δεύτερη φορά μετά το 1974, σε Αφρικανό Παίκτη της Χρονιάς.

Αν και πολλοί περίμεναν, ότι μετά από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 η καριέρα του Milla θα ολοκληρώνονταν, ο ίδιος είχε άλλη άποψη.

 Ο Roger Milla με τα χρώματα του Καμερούν Ρεκόρ μέχρι το 2014

Η μεγάλη αγάπη του για το ποδόσφαιρο αλλά και το πόσο διασκέδαζε με τη ψυχή του το παιχνίδι, τον έκαναν να σκοράρει κατά ριπάς στο Καμερούν και έπειτα από 89 γκολ σε 116 αγώνες με την Tonnerre, επέστρεψε στο Μουντιάλ και του 1994.

Σε ηλικία 42 ετών πλέον, είχε γράψει ιστορία καθώς ήταν ο γηραιότερος παίκτης που αγωνίστηκε ποτέ σε Μουντιάλ.

Το ρεκόρ το διατήρησε μέχρι το 2014 όταν ο Faryd Mondragon αγωνίστηκε σε ηλικία 43 ετών.

Σε αντίθεση με το 1990, το Καμερούν δεν κατόρθωσε να περάσει το 1994 από τους ομίλους.

Παρόλα αυτά, ο Roger Milla, κατόρθωσε να σπάσει το δικό του ρεκόρ και σκοράροντας εναντίων της Ρωσίας, έγινε εκ νέου ο μεγαλύτερος σε ηλικία σκόρερ των Μουντιάλ.

 Προσπάθεια του Roger Milla στο Καμερούν - Ρουμανία Αυτό το Μουντιάλ ήταν και το τελευταίο, καθώς τον Δεκέμβριο του 1994 έδωσε το τελευταίο του ματς με την φανέλα του Καμερούν εναντίον της Νοτίου Αφρικής.

Με τα χρώματα της Εθνικής του ομάδας, αγωνίστηκε 77 φορές και σκόραρε 43 γκολ όντας ο πρώτος σκόρερ της χώρας του για πολλά χρόνια μέχρι ο Samuel Eto’o να τον ξεπεράσει με 56 γκολ σε 118 συμμετοχές.

Το 2004, ο θρύλος Pele, επέλεξε τον Milla ως έναν από τους 125 ζωντανούς θρύλους του ποδοσφαίρου, ενώ το 2007 η αφρικανική ομοσπονδία τον ανακήρυξε ως τον καλύτερο Αφρικανό ποδοσφαιριστή των τελευταίων 50 ετών.

O Roger Milla ήταν ο παίκτης που άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο μία ολόκληρη ήπειρος, η Αφρική, αντιμετώπιζε το ποδόσφαιρο.

 Ο Roger Milla χαμογελάει