Κυτταρίτιδα: Ο δρόμος προς τη συμφιλίωση

Από: Μαρίνα Σταύρου

Λέμε «ναι» στην προσπάθεια βελτίωσης της εμφάνισής μας αλλά «όχι» στην ψυχολογική φθορά και στην ανασφάλεια που μας προκαλεί η κυτταρίτιδα. Είναι καιρός να ακολουθήσουμε τον δρόμο προς τη συμφιλίωση μαζί της.

Κάποτε την αποκηρύσσαμε μετά βδελυγμίας, η όψη της ήταν αρκετή για να μας ενοχλήσει και να μας στεναχωρήσει, γι’ αυτό κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να την εξολοθρεύσουμε. Και ναι μεν τα αποτελέσματα γίνονταν ορατά, ωστόσο ήταν παροδικά μόλις επιστρέφαμε στις παλιές μας συνήθειες. Στον Τύπο επίσης η κυτταρίτιδα ήταν – και είναι – θέμα-ταμπού. Το photoshop σε γυναικεία σώματα ήταν επιβεβλημένο και σε κάποιες περιπτώσεις εντελώς διαστρεβλωτικό.

Από εφέτος όμως κάτι αρχίζει να αλλάζει σταδιακά στις αντιλήψεις μας περί αισθητικής. Το «Skin Positivity», δηλαδή η τάση που θέλει συμφιλίωση με την εμφάνισή μας, να αγαπάμε και να αποδεχόμαστε τον εαυτό μας ακόμα και αν έχει ατέλειες, έρχεται να ανακουφίσει και να απελευθερώσει όλες τις γυναίκες. Είναι καιρός να πάψουμε να θεωρούμε την κυτταρίτιδα μια ατέλεια, που μας καταβάλλει, αλλά χαρακτηριστικό σχεδόν κάθε γυναίκας, αφού σχεδόν 9 στις 10 την έχουν.

Η διάσημη και πολυβραβευμένη τραγουδίστρια και ηθοποιός Demi Lovato πρόσφατα ανέβασε στα social media μια σειρά από ανεπεξέργαστες φωτογραφίες της, δηλώνοντας: «Ηθελα να δείξω στους fans μου ότι οι φωτογραφίες στο Instagram δεν αντιστοιχούν πάντα στην πραγματικότητα. Εχω κι εγώ κυτταρίτιδα και ραγάδες, παρ’ όλα αυτά αγαπώ τον εαυτό μου. Αλλωστε οι ατέλειές μου – αν και δεν μου αρέσει να τις αποκαλώ ατέλειες – είναι και αυτές κομμάτι του εαυτού μου» λέει χαρακτηριστικά. Στο παρελθόν η σταρ έπασχε από διατροφική διαταραχή και κατάθλιψη και η συμφιλίωση με τον εαυτό της ήταν μια μεγάλη εσωτερική διαδικασία.

Διάσημες γυμνάστριες και μοντέλα στο YouTube που δίνουν οδηγίες για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας επισημαίνουν ξανά και ξανά: «Είναι OK να έχουμε κυτταρίτιδα. Ολες έχουμε, ακόμα κι εμείς που γυμναζόμαστε και προσέχουμε τη διατροφή μας» λέει η Aja Dang, μοντέλο και YouTuber, ενώ γενικότερα στα social media δημοσιεύονται ολοένα και περισσότερες ανεπεξέργαστες φωτογραφίες από γυναίκες με κυτταρίτιδα, που γίνονται viral.

Συμπέρασμα: Ναι μεν να επιδιώκουμε τη βελτίωση της εμφάνισής μας, αλλά έχοντας ως άξονες πάνω απ’ όλα την υγεία και τον αυτοσεβασμό. Ετσι, η ψυχολογία μας θα βελτιωθεί και τελικά θα πετύχουμε τον στόχο μας, και μάλιστα με μόνιμα αποτελέσματα.

Τι προκαλεί την κυτταρίτιδα

Οι κυριότεροι ένοχοι είναι είτε το αυξημένο σωματικό λίπος (προσοχή: όχι τα κιλά) είτε ο αδύναμος συνδετικός ιστός που χωρίζει το δέρμα από το λίπος, είτε και τα δύο. Το λίπος στο σώμα μας περιβάλλεται και συγκρατείται από έναν συνδετικό ιστό, δηλαδή μια μεμβράνη από ίνες που μοιάζει με ελαστικό δίχτυ. Οταν το σωματικό λίπος αυξάνεται, τότε το λίπος πιέζεται και διογκώνεται μέσα σε αυτή τη μεμβράνη, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται βαθουλώματα στην επιφάνεια του δέρματος. Στους άνδρες το «δίχτυ» αυτό είναι πιο συνεκτικό και ελαστικό, γι’ αυτό δεν έχουν συνήθως κυτταρίτιδα. Αλλοι παράγοντες είναι η κληρονομικότητα, οι ορμονικές διαταραχές και η γήρανση.

Νέο φάρμακο που την εξαφανίζει

Αμερικανοί επιστήμονες δημιούργησαν ένα νέο φάρμακο, το οποίο έχει τη δυνατότητα να εξαφανίσει την κυτταρίτιδα. Εχει ήδη εγκριθεί από τον Αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων (FDA), ωστόσο δεν έχει κυκλοφορήσει στην αγορά, γιατί ακόμη μελετάται η κατάλληλη δοσολογία που πρέπει να χορηγείται στον εκάστοτε ασθενή. Το φάρμακο, το όνομα του οποίου δεν έχει γίνει γνωστό, είναι ενέσιμο και επιδρά απευθείας στον συνδετικό ιστό, λειαίνοντας άμεσα και, απ’ ό,τι φημολογείται, οριστικά τις περιοχές με κυτταρίτιδα.

Η απώλεια λίπους και το σωστό timing

Σύμφωνα με τους κανόνες της χρονοβιολογίας, της επιστήμης που μελετά τους βιολογικούς μας ρυθμούς, υπάρχει η ιδανική ώρα μέσα στην ημέρα σε οτιδήποτε κάνουμε. Ετσι, τα φάρμακα έχουν διαφορετική ισχύ στον οργανισμό ανάλογα με την ώρα λήψης τους, μια δίαιτα έχει καλύτερα αποτελέσματα αν αρχίζει άνοιξη και όχι χειμώνα, η απογευματινή άσκηση φαίνεται ότι είναι αποδοτικότερη από την πρωινή, ενώ η λιποδιάλυση κορυφώνεται το βράδυ.

Επτά βήματα για να βελτιώσουμε τη σιλουέτα μας

1. Ασκηση
Για να μειώσουμε την κυτταρίτιδα, πρέπει να κάψουμε λίπος και να τονώσουμε τη μυϊκή μάζα. Οσο περισσότερο ασκούμαστε, τόσο περισσότερο ενεργοποιείται η ροή του αίματος στα λιπώδη κύτταρα, αυξάνοντας την οξείδωση των λιπών και την καύση τους. Επιπλέον με τη γυμναστική διευκολύνονται η κυκλοφορία της λέμφου και η αποτοξίνωση, ενώ μειώνεται το πρήξιμο. Αντιθέτως, η έλλειψη της ροής του αίματος μπορεί να οδηγήσει σε σκλήρυνση των ινών κολλαγόνου και στην επιδείνωση της εμφάνισης της κυτταρίτιδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ