Οι μπάλες του Μουντιάλ

Από: Μαρίνα Σταύρου

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1930.

Από τότε κάθε World Cup έχει την δική του ξεχωριστή μπάλα που αποτελεί μέρος της ιστορίας του.

Η μπάλα που πρωταγωνίστησε τότε στους αγώνες της Ουρουγουάης το 1930 απέχει πολύ από εκείνες που ακολούθησαν στις επόμενες διοργανώσεις.

Παρατηρώντας την εξέλιξη που είχαν οι μπάλες που χρησιμοποιήθηκαν στο πέρασμα των χρόνων στο Mundial μας δείχνει στην ουσία τηνεπανάσταση που έγινε σε όλη την βιομηχανία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Δείτε όλες τις μπάλες του Mundial:

Κάθε μπάλα έχει την ιστορία της! Ανακάλυψέ την: 

1930-Tiento.jpg

Tiento     

 

World Cup 1930: Ουρουγουάη 

Στο πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο δεν είχε οριστεί κάποια επίσημη μπάλα για τους αγώνες της διοργάνωσης. Πριν τον μεγάλο τελικό η Αργεντινή και η Ουρουγουάη είχαν έντονη διαμάχη για την επιλογή της μπάλας και έτσι αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια πρωτότυπη κίνηση. Στο πρώτο ημίχρονο η Αργεντινή προηγήθηκε με 2-1 με την μπάλα που είχε επιλέξει.

Στο 2ο ημίχρονο η μπάλα αντικαταστάθηκε από εκείνη που επέλεξε η Ουρουγουάη. Η 2η μπάλα ήταν πιο μεγάλη και πιο βαριά και η Ουρουγουάη ανέτρεψε το αποτέλεσμα και κέρδισε το ματς με 2-4 και τον τίτλο.

Η μπάλα που επέλεξε η Αργεντινή λεγόταν “Tiento” και της Ουρουγουάης (αυτή με τα κορδόνια) ονομαζόταν “Τ-Model”.

Αξίζει να αναφέρουμε πως ακόμη και οι μπάλες που είχαν το ίδιο στυλ διέφεραν μεταξύ τους αφού ήταν φτιαγμένες στο χέρι. Επιπλέον, σε περίπτωση βροχής, το βάρος της μπάλας αυξανόταν πολύ.

1934-Federale-102.jpg

 

Federdale 102

World Cup 1934 : Ιταλία

Το 2ο World Cup της ιστορίας πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία η οποία βρισκόταν υπό την δικτατορία του Mussolini. Η κυβέρνησή του δημιούργησε την μπάλα Federale 10, ενώ στους αγώνες χρησιμοποιήθηκαν και άλλες μπάλες από την Αγγλία.

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές που έγιναν σε αυτή την μπάλα ήταν η αντικατάσταση των δερμάτινων κορδονιών με βαμβακερά, τα οποία ήταν πολύ πιο μαλακά και δεν προκαλούσαν τραυματισμούς στους παίκτες που ερχόντουσαν σε επαφή μαζί της.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η χώρα της Ιταλίας κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.

1938-Allen.jpg

 

Allen     

World Cup 1938:  Γαλλία

H μπάλα που χρησιμοποιήθηκε στο Mundial του 1938 ήταν η Allen. To Παγκόσμιο Κύπελλο πραγματοποιήθηκε στην Γαλλία και σε αυτή τη διοργάνωση του World Cup για πρώτη φορά επετράπη να εμφανίζεται κάποια μάρκα πάνω στην μπάλα.

Η Αllen ήταν μια εταιρεία με έδρα το Παρίσι και έδωσε το όνομά της στην μπάλα που χρησιμοποιήθηκε. Δεν είχε πολλές διαφορές από την Federale 102 που είχε χρησιμοποιηθεί στην προηγούμενη διοργάνωση της Ιταλίας.

1950-Duplo-T.jpg

DUPLO T

World Cup 1950: Βραζιλία

Από το World Cup του 1938 χρειάστηκε να περάσουν 12 χρόνια μέχρι την διεξαγωγή της επόμενης διοργάνωσης εξαιτίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η μπάλα του 1950 να είναι κατά πολύ βελτιωμένη. Τα κορδόνια εξαφανίστηκαν ενώ για πρώτη φορά υπήρχαν ομοιόμορφες μπάλες σε όλους τους αγώνες της διοργάνωσης, αφού οι μπάλες DUPLO T φούσκωναν με βαλβίδα και έμοιαζαν πολύ με τις σημερινές.

1954-Swiss-World-Champion.png

Swiss World Champion

World Cup 1954: Ελβετία

Το 1954 το Παγκόσμιο Κύπελλο πραγματοποιήθηκε στην Ελβετία το 1954, και η μπάλα ήταν δημιούργημα της ελβετικής εταιρείας Kost Sport. Πλέον οι ραφές στην μπάλα αυξήθηκαν και είχαν σχήμα ζιγκ-ζαγκ.

Αν και μοιάζει αρκετά με εκείνες που καθιερώθηκαν τις επόμενες δεκαετίες η Kost Sport δεν έλαβε την προβολή που επιθυμούσε, αφού εκείνη την χρονιά η FIFA απαγόρευσε την εμφάνιση του λογότυπου πάνω στην μπάλα.

1958-Top-Star.jpg

Top Star

WorldCup 1958: Σουηδία

Το 1958 το World Cup πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία και για πρώτη φορά η επιλογή της μπάλας έγινε μέσω διαγωνισμού.

Η FIFA ζήτησε από τις εταιρείες να στείλουν τις μπάλες τους χωρίς να έχουν πάνω λογότυπο

και μαζί ένα φάκελο που θα αποκαλύπτει την εταιρεία.

Ένας δικηγόρος έλαβε 102 προτάσεις και στην συνέχεια 4 εκπρόσωποι της FIFA και δύο Σουηδοί υπεύθυνοι είδαν και δοκίμασαν τις μπάλες.

Αρχικά επέλεξαν τις κορυφαίες και στην συνέχεια διάλεξαν εκείνη με το νούμερο 55 για να πρωταγωνιστήσει στο World Cup του 1958.

Η μπάλα πήρε την ονομασία Top Star και είχε δημιουργηθεί από την εταιρεία Angelholm.

Κάθε ομάδα είχε 30 μπάλες στην διάθεσή της και αυτή η μπάλα χρησιμοποιήθηκε και στο μέλλον.

1962-Crack-Top-Star.jpg

Crack Top Star

World Cup 1962: Χιλη

Η μπάλα που επιλέχτηκε για το World Cup στην Χιλή το 1962 ήταν η Crack. Δημιουργήθηκε από μια εταιρεία στην Χιλή και χάρη στις ακανόνιστες ραφές που είχε δεν έγινε καθολικά αποδεκτή, ειδικά από τις ομάδες που είχαν έρθει από την Ευρώπη και έτσι η Top Star επανεμφανίσθηκε.

1966-Challenge-4-Star.jpg

Challenge 4-star

World Cup 1966: Αγγλία

Η μπάλα για το World Cup του 1966 στην Αγγλία επιλέχθηκε μέσα από διαδικασία παρόμοια με αυτή του 1958. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που μια μεγάλη φίρμα κέρδισε τον διαγωνισμό και η μπάλα που επιλέχθηκε ήταν η Challenge 4-Star.

Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Αγγλίας έλαβε μέτρα προκειμένου η διαδικασία να είναι αδιάβλητη και αυτήν τη φορά στάλθηκαν συνολικά 111 προτάσεις.

Η διαδικασία για την επιλογή της μπάλας ήταν πολύ αυστηρή. Τελικά δημιουργήθηκαν 400 μπάλες σε τρία διαφορετικά χρώματα και οι ομάδες τις παρέλαβαν έξι μήνες πριν την έναρξη των αγώνων ώστε να εξοικειωθούν με την χρήση τους.

1970-Telstar.jpg

Telstar

World Cup 1970: Μεξικό

Το 1970 το World Cup πραγματοποιήθηκε στο Μεξικό και η Adidas ανέλαβε να δημιουργήσει την μπάλα της διοργάνωσης.

Το αποτέλεσμα ήταν η ασπρόμαυρη Telstar που προσέφερε ακόμη καλύτερη εικόνα όταν οι αγώνες μεταδιδόντουσαν τηλεοπτικά.

Η Telstar αγαπήθηκε από τους ποδοσφαιρόφιλους και έγινε σύμβολο.

1974-Telstar-Durlast.png

Telstar Durlast

World Cup 1974: Δυτική Γερμανία:

Το 1974 το Mundial πραγματοποιήθηκε στην Δυτική Γερμανία και η Adidas ήταν και πάλι η δημιουργός της μπάλας.

Η Telstar εξελίχθηκε και την θέση της πήρε η Telstar Durlast που ήταν πιο ανθεκτική. Πλέον η Adidas μπορούσε να βάλει το λογότυπο της στην μπάλα ενώ η συγκεκριμένη μπάλα που χρησιμοποιήθηκε στους αγώνες ήταν διαθέσιμη προς πώληση στα καταστήματα.

1978-Tango.jpg

Tango

World Cup 1978: Αργεντινή

Το 1978 η Adidas παρουσίασε την Tango που πήρε το όνομά της από την Αργεντινή που ήταν η διοργανώτρια χώρα. Η μπάλα αυτή γνώρισε τεράστια επιτυχία και πρωταγωνίστησε στα γήπεδα για τα επόμενα 20 χρόνια.

1982-Tango-Espana.jpg

Tango España

World Cup 1982: Iσπανία

Το 1982 η Adidas ανέλαβε και πάλι τον σχεδιασμό της μπάλας για το Παγκόσμιο Κύπελλο που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία και το αποτέλεσμα ήταν η Tango Espana.

Σε αυτό το Mundial η Adidas παρουσίασε μια βελτιωμένη έκδοση της Tango η οποία είχε το νέο λογότυπο της εταιρείας.

1986-Azteca.jpg

Azteca

World Cup 1986: Μεξικό

Το 1986 τα βλέμματα όλων ήταν στραμμένα στο Μεξικό όπου πραγματοποιήθηκε το World Cup. Η adidas εμπνεύστηκε το όνομα της μπάλας από τον πολιτισμό των Αζτέκων.

Τα επόμενα χρόνια η μπάλα θα έπαιρνε πάντα το όνομά της από την διοργανώτρια χώρα αλλά η Azteca επηρέασε και με άλλο τρόπο την ιστορία.

Για πρώτη φορά η μπάλα δεν ήταν δερμάτινη αλλά συνθετική και δεν επηρεαζόταν καθόλου από τα χτυπήματα και από τις υπόλοιπες εξωτερικές συνθήκες.

WORLD-CUP-ADIDAS-BALLS.jpg

1990-Etrusco-Unico.jpg

Etrusco Unico

World Cup 1990: Ιταλία

Η μπάλα που χρησιμοποιήθηκε το 1990 στην Ιταλία ονομαζόταν Etrusco Unico, από τους Ετρούσκους που ήταν πολιτισμός της Αρχαίας Ιταλίας.

Η εμφάνιση της μπάλας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου ήδη από το 1978 μέχρι και το 1998 δεν είχε πολλές αλλαγές, αλλά μόνο βελτιώσεις.

1994-Questra.jpg

Questra

World Cup 1994: ΗΠΑ

Για πρώτη φορά το World Cup πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες και η Adidas παρουσίασε την μπάλα Questra.

Το θέμα της μπάλας ήταν το ταξίδι στο διάστημα και ο σχεδιασμός της μπάλας βασίστηκε σε μια προσπάθεια να γίνει πιο φουτουριστική.

Η μπάλα βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο και ενώ παρέμενε πολύ ανθεκτική, έγινε πιο μαλακή και παράλληλα αύξησε την ταχύτητά της.

1998-Tricolore.jpg

Tricolore

World Cup 1998: Γαλλία

Το Μουντιάλ παρουσιάστηκε τηλεοπτικά σε έγχρωμη εικόνα το 1970 αλλά χρειάστηκε να περιμένουμε μέχρι το 1998 για να δούμε και την μπάλα της διοργάνωσης να ακολουθεί τον ίδιο δρόμο.

Η Adidas Tricolore παρουσιάστηκε στο World Cup του 1998 στην Γαλλία και για πρώτη φορά είχε χρώματα. Κράτησε το στυλ της Tango ωστόσο ήταν στα χρώματα της Γαλλικής σημαίας- μπλε, κόκκινο και λευκό.

Η μπάλα έγινε πιο γρήγορη και μαλακή αλλά αυτό που συγκέντρωσε την προσοχή ήταν τα χρώματά της.

2002-Fevernova.jpg

Fevernova

World Cup 2002: Nότια Κορέα και Ιαπωνία

Για το World Cup του 2002 στην Νότιο Κορέα και την Ιαπωνία το 2002 η Adidas δημιούργησε την Fevernova και όπως φαίνεται από το αποτέλεσμα ήταν η αρχή του πειραματισμού. Αυτό φαινόταν από την εμφάνισή της που είχε μεγαλύτερα πράσινα, χρυσά και κόκκινα μοτίβα.

Επιπλέον η μπάλα έγινε ταχύτερη και πιο ελαφριά. Χαρακτηριστικό είναι πως ο David Beckham που δοκίμασε την μπάλα είπε πως ήταν η πιο ακριβής μπάλα που είχε παίξει ποτέ ενώ ο Gianluigi Buffon την χαρακτήρισε «τρελή».

Teamgeist-Teamgeist-Berlin.jpg

Teamgeist και Teamgeist Berlin

World Cup 2006: Γερμανία

To 2006 το World Cup πραγματοποιήθηκε στην Γερμανία και η μπάλα της διοργάνωσης ήταν η Teamgeist της Adidas. Το όνομά της αναφερόταν στο ομαδικό πνεύμα και είχε κάποιες διαφορές από τις προηγούμενες.

Η μπάλα έγινε ακόμη πιο στρογγυλή και πέρασε από πολλές δοκιμές πριν καταλήξει στα γήπεδα.

Αυτό που προκάλεσε εντύπωση ήταν πως αρκετοί παίκτες διαμαρτυρήθηκαν λέγοντας πως αν η μπάλα βρισκόταν στον αέρα ακολουθούσε μια απρόβλεπτη και ανεξέλεγκτη πορεία.

Αυτή τη φορά η Adidas δημιούργησε μια ξεχωριστή μπάλα για κάθε αγώνα ενώ υπήρχε και η χρυσή έκδοση της μπάλας για τον τελικό γνωστή ως ‘Teamgeist Berlin’.

2010 world cup.jpg

Jabulani και Jo’bulani

World Cup 2010: Αφρική

Το 2010 τα πράγματα πέρασαν σε άλλο επίπεδο με την μπάλα Jabulani.

Αυτή η μπάλα ήταν μια προσπάθεια της Adidas να δημιουργήσει την πιο στρογγυλή μπάλα όλων των εποχών. Από τα 14 panels που αποτελούσαν την Teamgeist, τώρα πια στην Jabulani είχαν διαμορφωθεί μόνο 8.

Θεωρήθηκε τόσο απρόβλεπτη που οι τερματοφύλακες διαμαρτυρήθηκαν. Χαρακτηριστικό είναι πως ο Julio Cesar παρομοίασε την μπάλα με τις φτηνές μπάλες που πουλούν στα σούπερ μάρκετ ενώ ο Iker Casillas είπε πως ήταν απαίσια.

Η Adidas στήριξε την επιλογή της και μάλιστα η NASA πραγματοποίησε έρευνα για τις «αντιδράσεις» της μπάλας.

Το αποτέλεσμα ήταν η Jabulani να χαρακτηριστεί ως η πιο γρήγορη μπάλα εξαιτίας των λιγότερων ραφών που είχε και της ομαλότερης επιφάνειάς της.

2014-Brazuca.jpg

Brazuca

World Cup 2014: Βραζιλία

Μετά τον εφιάλτη της Jabulani η Adidas παρουσίασε στην Βραζιλία το «διαμάντι» της.

Στο World Cup του 2014 πρωταγωνίστησε η μπάλα Brazuca,η οποία όπως ανακοινώθηκε ήταν η πιο δοκιμασμένη μπάλα όλων των εποχών.

Η λέξη “Brazuca” κρύβει μέσα της την εθνική υπερηφάνεια του Βραζιλιάνικου τρόπου ζωής.

Η μπάλα χαρακτηρίζεται από τα πολλά χρώματα και από την μείωση των panels που πλέον ήταν μόλις 6.

Πριν την έναρξη του World Cup παίκτες, ομάδες και οργανώσεις ποδοσφαίρων έλαβαν την μπάλα για να την δοκιμάσουν και να πουν την γνώμη τους.

Δείτε το βίντεο της δοκιμής. Η Brazuca στην αεροσήραγγα της NASA. Καπνός φωτισμένος με λέιζερ δείχνει τη ροή του αέρα: 

2Ρωσία 2018.jpg

Telstar 18      

World Cup 2018: Ρωσία

World Cup 2018: Ρωσία 

Τον Νοέμβρη του 2017 η Adidas παρουσίασε την Telstar-18 την μπάλα που θα πρωταγωνιστήσει στο World Cup της Ρωσίας.

Πρόκειται για την επιστροφή της πρώτης Τelstar που χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά στην διοργάνωση του 1970 και θα είναι πρώτη φορά μετά το 1994 που θα δούμε και πάλι ασπρόμαυρη μπάλα.

Το μόνο χρώμα που ξεχωρίζει στην Telstar 18 είναι το χρυσό σήμα της Adidas, το όνομα Telstar και φυσικά το λογότυπο του World Cup.

H μπάλα έχει 6 panels τα οποία όμως έχουν μια τελείως διαφορετική εμφάνιση και θυμίζουν πολύ την μπάλα του 1970 που τότε είχε 32 panels χάρη στις μαύρες λεπτομέρειες.

Όπως ανακοίνωσε η Adidas η συγκεκριμένη μπάλα έχει μέσα της ένα μικροτσιπ που δίνει την δυνατότητα παρακολούθησης και ανάλυσης της ταχύτητας αλλά και της τροχιάς της μπάλας.

Η αποκάλυψη της μπάλας έγινε από τον Λιονέλ Μέσι στην Ρωσία.